İçindekiler
Homosistein testi kandan yapılan bir testtir. Bu test ile homosistein düzeyi ölçülmektedir. Bu alanda pek çok araştırma yapılmıştır ve araştırmalara göre homosistein seviyesinin düşük olması kan pıhtılaşmaları ile neticelenebilmektedir.
Homosistein Nedir?
Homosistein nedir? Homosistein metiyonin döngüsünün bir ara parçası olarak tanımlanabilir. Metiyonin ise bir amino asit türü olup hücresel dengenin sağlanmasında etkendir. Organizmada kimyasal reaksiyona girip glutatyon meydana getirir.
Glutatyon bir tür antioksidan olup son dönemde araştırmacıların büyük ilgisini çekmektedir.
Oldukça faydalı olduğu düşünülmektedir. Metiyonin vücut tarafından üretilmemekte, beslenmeyle temin edilmektedir.
Sağlıklı hücreler aracılığıyla kısa sürede diğer ürünlere dönüştürülmektedir.
Homosistein testiyle kandaki homosistein düzeyi ölçülmekte, B6, B12, folat gibi vitaminlerin eksikliği homosistein düzeyini arttırabilmektedir. Araştırmalarda homosistein seviyesinin düşük olması kanda pıhtılaşma yapabilmektedir.
Homosistein testi bir tür biyokimyasal test olup kalp damar hastalıklarının ve inme riskinin değerlendirilmesinde istifade edilmektedir.
Ayrıca homosistein düzeyi homosistünüri hastalığında oldukça yüksek çıkabilmektedir. Bu hastalık çok nadir görülen, kalıtsal bir hastalıktır.
Testte Kullanılan Numune Nedir?
Testte kullanılan numune nedir sorusu testi yaptırması gerekenlerce fazlaca akıllara gelmektedir. Bu test için gerekli olan numune kandır ve kol damarından alınan numune kan örneği testte tabi tutulur.
Homosistein Testinde Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?
Homosistein testinde dikkat edilmesi gerekenler nelerdir? Homosistein testinin doğru sonuç verebilmesi adına testten önceki 10 ve 12 saat boyunca aç kalınması gerekmektedir. Testten önce yapılması gereken ön hazırlık olarak da bu belirtilebilir.
Homosistein Testinin Sonuçları Nelere İşaret Eder?
Homosistein testinin sonuçları nelere işaret eder aynı zamanda bu testin sonuçlarının nelerde değerlendirilebileceğini yansıtmaktadır. Bu test ile kalp krizi veya inme riski geçirme ihtimalinin yüksekliği değerlendirilebilir. Ayrıca kişide B6, B12 ve Folat vitamini eksikliği olup olmadığının belirlenmesinde, homosistinüri hastalığının bulunup bulunmadığı hakkında da bilgi vericidir.
Homosistein düzeyinin yüksek olmasının pek çok nedeni olabilmektedir.
Bunların başında beslenme, yaşam tarzı, kimi kronik sorunlar, kimi mineral ve vitaminlerin eksikliği gelmektedir. Homosistein yüksekliği riskini arttıran etmenler arasında başlıca şunlar bulunmaktadır:
· Aktif folat noksanlığı
· Vitamin B6 noksanlığı
· Vitamin B12 noksanlığı
· Betanin noksanlığı
· Vitamin B2
· Magnezyum noksanlığı
· Metiyoninden zengin diyet
· Sigara
· Kahve
· Alkol
· İleri yaş
· Genetik mutasyonlar
· Vücutta ağır metal birikmesi, özellikle cıva birikmesi
· Obezite
· Tiroid hastalıkları
· Böbrek hastalıkları
· Sedef hastalığı
· Bazı ilaçlar.
Homosistein düzeyleri yüksek ise ve bunlar yaşam tarzı ve beslenmeyle alakalı ise öncelikle onların düzeltilmesi gerekir. Mesela kırımızı et ve süt ürünleri fazla tüketiliyorsa bunların azaltılması gerekmektedir.
Egzersiz de son derece önemli olup kalp hastalığı sebebiyle egzersiz rehabilitasyon programı uygulanan hastalarda sadece fiziksek aktivite artışları dahi homosistein düzeyinin düşmesinde etkili olabilmektedir.
Bununla birlikte alkol ve sigara pek çok etkende olduğu gibi homosistein düzeyinin yükselmesinde de etkili olup alkol tüketiminin azaltılması, sigaranın bırakılması gerekmektedir.
Homosistein Testi Neden İstenir?
Homosistein testi neden istenir? Doktorlar hastada B6, B12, Folat gibi vitaminlerin eksikliğinden şüphelendiğinde homosistein testi talep edebilirler. Ayrıca beslenme bozukluğu sorunlarında, yaşlılarda, sürekli ilaç kullananlarda ve alkol alan kişilerde de homosistein testi istenebilmektedir.
Yenidoğan bebekler de homosistein testi talep edilebilir. Doktor bebeğin metiyonin durumunu görmek için test talep edebilir. Yine kap krizi geçirme, inme gibi riskler taşıyanlardan da bu test istenebilir. Ailesinde koroner arter hastalığı olanlarda da teste başvurulabilir.
Bilinmesi Gereken Diğer Şeyler Neler?
Bilinmesi gereken diğer şeyler neler, homosistein ile alakalı merak edilenler neler gibi sorulara da cevap vermek gerekir. Homosistein oranları çeşitli ilaçları kullananlarda, sigara içenlerde özellikle yaş ilerledikçe artar.
Yine homosistein düzeyi kadınlarda erkeklere nazaran daha düşük olmaktadır. Fakat menopozdan sonra kadınlarda da homosistein düzeyi artmaktadır.
B6, B12 ve Folat Vitamini Nelerde Bulunur?
B6, B12 ve Folat vitamini nelerde bulunur sorusuna karşılık şu besinler sıralanabilir:
B12:
· Kırmızı et
· Balık eti
· Süt ve süt ürünleri
· Yumurta
· Kabuklu deniz mahsulleri
B6:
· Beyaz et
· Balık ve diğer deniz ürünleri
· Baklagiller
· Kırmızı et
· Yumurta
· Kabuklu kuruyemişler
· Havuç, ıspanak, karnabahar
· Muz ve avokado meyveleri
Folat:
· Turunçgiller
· Fındık
· Baklagiller
· Yumurta
· Yeşil yapraklı sebzeler
· Lahana, brokoli gibi sebzeler
· Dana karaciğeri
· Papaya
· Muz, avokado.https://satemmobilsaglik.com/homosistein-nedir