İçindekiler
Mobil Sağlık hizmetleri işlemini en üst seviyeye taşıdık.
Türkiye’nin 81 ilinde yaptığımız on binlerce sağlık taramasında Türkiye’de bir ilki gerçekleştirerek işyeri hekimleri ve doktorların takdirini kazandık.
Mobil sağlık hizmetleri 20/6/2012 tarihli ve 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu kapsamında yer alan işyerlerinde çalışanların sağlık gözetimine yönelik; ortak sağlık ve güvenlik birimleri (OSGB), işyeri sağlık ve güvenlik birimleri (OSGB) ve çalışan sağlığı merkezleri (ÇASMER) tarafından yapılacak tıbbi tetkiklere dair usul ve esasları düzenleyen kanun yönetmeliğidir.
Bu Yönetmelik, ortak sağlık ve güvenlik birimleri, işyeri sağlık ve güvenlik birimleri ve çalışan sağlığı merkezleri ile bu yerlerde gerçekleştirilen tıbbi tetkikleri kapsar.
Mobil sağlık hizmetleri iş yerlerinin çalışanlarına
belirli periyotlar halinde yaptırmaları gereken tıbbi tahlil ve tetkikleri
kendi çalışma alanlarında yaptırmalarına olanak sağlayan, sağlık bakanlığı ve
çalışma bakanlığından yetkilendirilmiş ortak sağlık güvenlik birimlerinin
sunmuş olduğu sağlık hizmetinin adı mobil sağlık hizmetidir.
Mobil sağlık hizmetleri Gezici İSG araçları ile
hizmet vermektedir.
Bu hizmetlerden faydalanmak isteyen firmaların dikkat etmesi gereken hususlardan en önemlileri aşağıda belirtilmiştir.
Mobil Sağlık Hizmetlerinin Avantajları
Geçmişten geleceğe en önemli değerimiz zamandır.
Mobil sağlık hizmetleri, işletmelerinize zaman dan ve büyük ölçekli sağlık maliyetlerinden kurtulmak için tasarlanmış mobilize sistemlerdir.
Bir işletmenin işleyişi devam ederken personellerinin sağlık kontrollerinden geçmesi hem işletme hem de personeller tarafından avantaj sağlamaktadır.
Örneğin 500 kişilik bir işletmede her gün 10 kişilik bir grup sağlık işlemleri için bir sağlık kuruluşuna yönlendirildiğini varsayarsak, 50 iş günün de farklı 10 kişilik ekiplerin sağlık işlemleri tamamlanmış olur.
Fakat 50 iş günü içerisinde 10 kişilik personellerin iş gücü kaybı yanı sıra , kişilerin günlük ücretleri , sgk ları ve diğer hak edişleri iş veren tarafından ödenmeye devam etmektedir.
Devam eden bu hak edişler esnasında 10 kişilik grubun çalışma süreleri içerisinde firmaya katmış olacağı değerlerden de iş veren feragat etmiş olacaktır.
Mobil sağlık hizmetleri tam da bu nokta da önem kazanmaktadır. İşletmeniz
de firmanız da üretime
devam eden personelleriniz takribi 15 dk lık bir süre içerisinde yasal
zorunluluk olan periyodik sağlık
kontrollerini tamamlamış olacaktır.
Bu işlem hem işletmenize hem de işletmeniz de çalışmakta olan personellerinize kolaylık sağlayacaktır.
Neden Satem Mobil Sağlığı Tercih Etmelisiniz?
İT ekibimizin geliştirdiği yazılımla en doğru, en güvenilir ve hızlı şekilde otomasyona döktüğümüz sağlık tarama sürecini sonunda tüm sonuçları E-Nabıza gönderen ilk firmayız.
SATEM Mobil Sağlık Taraması firmanıza şu avantajları kazandıracak;
✓ Geliştirdiğimiz barkod sistemi ile çalışan sayısı ne kadar olursa olsun, tüm tarama sürecini belirli bir düzene ve disipline soktuk.
✓ Taramanın hiçbir aşamasında manuel işlem yapmıyoruz, her aşama dijital süreçten geçiyor ve bu hem işyerine hem de bize zaman tasarrufu sağlıyor.
✓ Tarama sonuçlarını anlık olarak aktarıyoruz.
✓ İşyeri hekimlerine veya sonrasında lazım olacak detaylı istatistikler sunuyoruz
✓ İBYS sistemine veri aktarmak için Excell formatında sonuçları veriyoruz.
✓ Bütün tarama sonuçlarını E-Nabıza aktarıyoruz.
✓ Bizimle çalışan firmalara bir sonraki yıl kıyaslama tabloları veriyoruz.
SATEM Mobil Sağlık taramaları hizmetinin firmanıza kazandıracağı diğer avantajlar hakkında detaylı bilgi almak için bizi arayabilir (0216) 606 45 05 .
İletişim sayfasındaki formu doldurarak en uygun fiyat teklifini talep edebilirsiniz.
Gezici Mobil Sağlık Aracı İle Yaptığımız Tetkikler
- Akciğer Grafisi
- Aşı Uygulamaları (Tetonoz Aşısı, Hepatit Aşısı, Grip Aşısı)
- İşitme Testi (Odyometri)
- Solunum Fonksiyon Testi (Pirometri)
- Portör Taramaları
- Göz Taraması
- Laboratuvar Tetkikleri
Mobil Sağlık Taraması
Günümüzün temposu hızla artan hayatında birçok insanın ilk fedakârlık yaptığı şey maalesef sağlığı olmaktadır.
Kaybedildiği zaman yerine tekrar konması oldukça zor, zahmetli, acı dolu ve masraflı olabilen sağlığın korunması büyük önem taşımaktadır.
Sağlık sorunlarının ciddi ve tedavisi bir hale gelmeden önce tespit edilmesi büyük avantajlar sağlamaktadır.
Her yıl dünya çapında milyonlarca insan erken tespit edilip tedaviye başlanması durumunda kolayca iyileştirilebilecek hastalıklar sebebiyle hayatlarını kaybetmektedir.
Bunun ekonomik yansımalarının yanında sosyal yansımaları da birçok aileyi ve bireyi etkilemektedir.
Bundan dolayı birçok doktor ve sağlık kurumu bireylerin belirli aralıklarla check-up ve çeşitli kontrollerden geçmelerini tavsiye etmektedirler.
Özellikle tehlikeli ve çok tehlikeli iş kollarında görev alan çalışanların periyodik sağlık kontrollerinde geçirilerek, meslekleri ile ilgili veya genel sağlık sorunları olup olmadığının tespit edilmesi hem çalışanın hem de işletmenin verimliliği açısından büyük önem taşımaktadır.
6331 İş Sağlığı Güvenliği Kanununun 15. Maddesinde, iş verenler, iş yerinin tehlike sınıfına göre, çalışanların ve işin niteliklerine göre belirlenmiş aralıkla çalışanların sağlık gözetiminden geçirilmelerini sağlamakla hükümlüdürler.
Periyodik kontrollerin zaman aralıkları ve çerçeveleri yine yasalar tarafından belirlenmiştir.
Yükümlülüklerini getirmeyen işletmeler idari cezalarla karşılaşabilirken, görevlerini yerine getirmeyen yönetici ve İSG sorumluları adli cezalarla da karşılaşabilmektedir.
Mobil Sağlık Nedir?
Mobil sağlık, sağlık uygulaması ve taramaları için sağlık hizmetinin ekipman ve personel ile ihtiyaç duyulan yere taşınmasıdır.
Savaş ve doğal afetlerde görmeye alıştığımız sağlık ekipmanlarının araçlarla taşınıp bölgede bulunan binalara veya kurulan çadırlarla hazırlanan geçici sağlık birimlerinin aksine, mobil sağlık hizmeti, bu işin için özel olarak hazırlanan ve donatılan araçlarla gerçekleştirilir.
Araç, görev yapması gereken yere vardıktan birkaç dakika içinde görev yapmaya hazır hale gelecek şekilde tasarlanır.
Mobil sağlık hizmetleri Aile Hekimliği hizmetleri ve İş Sağlığı ve Güvenliği hizmetleri kapsamlarında yürütülmektedir.
Aile hekimliği hizmetleri Sağlık Bakanlığı ve bunlara bağlı kurum ve kuruluşlar aracılığı ile gerçekleştirilmektedir. İSG hizmetleri ise bakanlıklardan gerekli izinleri alan İSGB (İş Yeri Sağlık ve Güvenlik Birimi) ile OSGB (Ortak
Sağlık Güvenlik Birimleri) aracılığıyla, özel sektör tarafından gerçekleştirilip, farklı kurum ve kuruluşlar tarafından denetlenmektedir.
Sağlık Bakanlığı tarafından Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı bilgisi dahilinde 29.04.2016 tarihinde 1919 sayılı 2016/7 nolu genelge ile Gezici İSG Hizmetleri tanımlanmış ve düzenlenmiş, gezici hizmet verecek kurumların yetki ve sorumlulukları tanımlanmıştır.
Mobil Sağlık Aracı Ne İşe Yarar?
Mobil sağlık aracı olarak bilenen ve sağlık taramalarında kullanılan araçlar aynı zamanda OSGB mobil sağlık aracı , Gezici İSG aracı olarak da adlandırılmaktadır.
Sağlık Bakanlığını tarafından yayınlanan genelgede mobil sağlık hizmetlerinde kullanılacak araçların taşımaları gereken özellikleri tanımlanmıştır. Bunlardan en önemlileri;
1. Sadece panel van, minibüs, midibüs, otobüs, pick-up, kamyon, kamyonet ve treyler tipi araçlar mobil sağlık aracı olarak kullanılabilir. (Genelge treyler kullanımına izin verse de İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu treyler kullanımını engellemektedir.)
2. Araçların hizmet verecekleri kabinlerinin genişliği en az 140cm, uzunluğu 290cm, yükseklikleri ise en az 175cm olması gerekmektedir.
3. Röntgen çekme işleminde kullanılacak araçlarda yükseklik, ayakta çekilecek röntgenlerin sağlıklı ve rahat çekilebilmesi amacıyla 185 cm olarak belirlenmiştir.
4. Röntgen makinesi ile kasetin, yani röntgenin çekileceği kişinin yaslandığı levhanın, arasında en az 150cm mesafesi olması gerekmektedir ancak 180cm tavsiye edilmektedir.
5. Aracın kullanım amacını belirten, fosforlu mavi renkte yazı ve işaretler ile donatılmalı, en az 2 adet 2 litre hacimli yangın söndürücü ile emniyet kemeri kesmek için özel donanım, demir manivela (levye) ve imdat çekici de Karayollarının belirlediği diğer ilk yardım donanımlarına ek olarak araçlarda yer almalıdır. Röntgen çekimi için kullanılacak araçların Türkiye Atom Enerjisi Kurumu (TAEK) tarafından da ayrıca muayene edilip, lisanslandırılmış olması gerekmektedir.
6. Bu lisans belirli sürelerle verilir ve aracın periyodik olarak kontrollerden geçerek yenilenmesi gerekmektedir.
7. Hizmet verilen kabinin şoför kabininden ayrı aydınlatma, ısıtma ve havalandırma sistemlerinin olması gerekmektedir.
8. Odyometri testlerinin yapılacağı
kabinin de kendine ait havalandırma ve aydınlatma sistemleri olması gerekmektedir.
Mobil sağlık aracı olarak hizmet verecek araçlar 15 yıldan eski olamazlar.
Yapılan denetimlerde eksiklik ve uygunsuzluk tespit edilen araçların bu kusurlarının düzeltilmesi için araç sahibine 45 gün süre verilir.
Araç bu esnada bu amaçla kullanılamaz. Verilen süre içerisinde kusurları düzeltilmeyen araçların İl Sağlık Müdürlüğü tarafından verilen izin belgesi iptal edilir ve araç üzerindeki işaret, yazı ve tıbbi ve teknik donanımın sökülmesi sağlanır.
Araçların bu şartları sağlayıp sağlamadıkları trafik muayenesinden sorumlu birimler ve İl Sağlık Müdürlüğü tarafından gerçekleştirilen kontrollerle tespit edilir.
Yukarıda ki şartları sağlayan araçlarda aşağıda belirtilen hizmetler, belirlenen çerçeveler içerisinde verilebilmektedir.
1. Mobil sağlık araçlarında temel/basit olsa bile hiçbir tetkik yapılmayacaktır. Araçlar sadece Sağlık Bakanlığı tarafından yetkilendirilmiş laboratuvarlara gönderilmek üzere numune alımı ve bu numunelerin Tıbbi Laboratuvar Yönetmeliğinde belirlenen koşullarda transferleri için kullanılabilir.
2. Araçlarda tam idrar tetkiki, solunum fonksiyon testi, odyometri (duyma fonksiyonun tetkiki) testlerinin yanında göz fonksiyonlarının ölçümü (yakın-uzak görme, renk körlüğü, derinlik algısı, phoria) gerçekleştirilebilir. Doğru şartlar sağlanarak EKG çekimi yapılabilir.
3. Araçta odyometri testi yapılırken başka bir test yapılamaz. Bu testin yapılacağı bölmenin ses seviyesinin 30db den düşük olması gerekmektedir. Bu kabin en az 4m2 alana sahip olmalıdır. Odyometri testleri KBB uzmanları, Odyolog,
4.Odyometri teknikleri veya ilgili bölümden mezun sağlık teknikerleri tarafından gerçekleştirilir. Otomatik ve manuel odyometrelerin kullanabildiği bu testlerde, mutlaka çevresel gürültüyü engelleyecek manşonlu kulaklık kullanmak gerekmektedir. Analiz tipi olarak “üçüncü oktav band gürültü analizi” yöntemi kullanılmalıdır. Test sonuçları iş yeri hekimi tarafından değerlendirilir.
5.Röntgen çekmek için gerekli donanıma sahip olan araç, sadece röntgen çekimi için donatılacak, başka hiçbir iş ve işlemin yapılması için kullanılmayacaktır. Bu araçlarda kullanılacak donanımlar Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) tarafından 2011 yılında hazırlanan, Aile ve Çalışma Bakanlığı tarafından çevrilen ve yayınlana “Pnömokonyoz Radyografilerinin Uluslararası Sınıflandırılması Kullanım Rehberi”ne uygun özelliklerde olmalı ve kurulumu da uygun şekilde gerçekleştirilmiş olmalıdır.
6.Bu cihazlar konvansiyonel tipte veya dijital olmalı, mikrofilm veya film kullanılamamalı, röntgen cihazı en az 21 inç boyutunda bir monitöre bağlanmalıdır. Çekilen filmler harddisk, flash bellek, cd-rom gibi medyalarda saklanabilir. Çekilen filmlerin raporlanması mevzuata olarak yapılmak zorundadır.
7.11.2013 tarihinde 28812 sayılı Resmi Gazetede yayınlanan “Tozla Mücadele Yönetmeliği” kapsamında bulunan işletmelerde veya kapsam dışında bulunan ancak iş yeri hekiminin gerekli duyduğu durumlarda çekilen PA akciğer filmi (ön ve arka akciğer grafisi) çekilen iş yerlerinde başka bir tetkik veya işlem yapılmaz.
8.Röntgen çekimi mutlaka araç sabitlenmiş, hareketsiz haldeyken, TAEK’ten “Tanısal Radyolojide Radyasyondan Korunma” konusunda verilmiş eğitimlere katılan teknisyen tarafından, iş yeri hekimi gözetiminde gerçekleştirilir.
Araçta bulunan tıbbi ve teknik ekipmanın kontrol ve kalibrasyonu belirlenen aralıklarla gerçekleştirilmek zorundadır. Mobil sağlık araçlarında görev alacak personellerin İl Sağlık Müdürlerinden izin almaları gerekmektedir.
Araçlarda yapılacak bütün testler, aracın kendi ve trafik güvenliğini tehlikeye atmayacak bir alanda, titreşimleri engelleyecek şekilde sabitlenerek yapılması gerekmektedir.
Yapılan testler neticesinde sağlık durumlarında çalışmalarını ve hayat kalitelerini etkileyen sıkıntılar tespit edilen veya farklı bulgulara rastlanılan kişiler ileri tetkikler için Sosyal Sağlık Kurumu ile sözleşmesi bulunan sağlık kurumlarına sevk edilerek teşhis ve tedavilerine başlanır.
Mobil Sağlık Uygulaması
Mobil sağlık aracı ile yapılacak denetimler aylık olarak planlanır ve İl Sağlık Müdürlüklerine bildirilir. Programda taramaya gidilecek iş yeri, iş yerinde çalışan sayısı, tarama yapılacak başlıklar ve tarama tarihleri bildirilir.
Özellikle tehlikeli ve çok tehlikeli sınıfta yer alan işletmelerin coğrafi konumlarının büyük yerleşim alanlarından uzak olması, bunların çalışan sayılarının da yüksek olması, çalışanların gerekli taramalarından geçmek için yetkili sağlık kurumlarına ulaşmaları, gerekli işlem ve testlerden geçmek için harcadıkları zaman hem çalışan için yorucu hem de iş veren için ciddi bir iş gücü kaybına yol açmaktadır.
Bu gibi olumsuzlukların azaltılması ve hem çalışanların hem iş verenlerin bu ihtiyacı daha hızlı ve sağlıklı karşılayabilmeleri adına mobil sağlık hizmetlerinin önemi gittikçe artmaktadır.
Mobil sağlık uygulamaları sadece yasalarla belirlenmiş iş hastalıklarının tespiti ve takibi değil, genel rahatsızlıkların veya ön görülemeyen hastalıkların da erken teşhisi açısından da hem çalışanlar hem de iş verenler için büyük önem taşımaktadır.
Özellikle son yıllarda tüm dünyada yaygınlaşan akciğer rahatsızlıklarının tespiti ve takibi konusunda atılan adımlarda mobil sağlık uygulamalarının önemli bir yeri vardır.
Toplum sağlığını tehdit eden etmenlerin arttığı günümüzde sağlık hizmetlerini özellikle coğrafi konumları sıkıntılı olan veya çalışan sayısı yüksek olan işletmelere, kaliteli sağlık hizmetlerini erişilebilir kılmak adına tecrübeli, uzman personelimiz ve tam donanımlı araçlarımızla mobil sağlık uygulaması alanında müşterilerimize hizmet sunmaktayız.
Gezici Mobil Sağlık Aracı Nedir?
Gezici mobil sağlık aracı, iş yerleri için zaman ve maliyet avantajı sağlayan bir uygulamadır. 6331 sayılı kanunla birlikte çalışanların işe giriş sağlık raporu alması ve çalıştığı süre boyunca iş yerinin tehlike sınıfına bağlı olarak belirli aralıklarla sağlık taramalarının yapılması zorunlu hale getirilmiştir.
Çok tehlikeli sınıflarda en az senede bir defa, tehlikeli sınıflarda en az üç senede bir defa, az tehlikeli sınıflarda en az beş senede bir defa çalışan kişilerin kontrolleri yapılması gerekmektedir.
Gezici mobil sağlık aracı, bu hizmeti sağlayarak fazla çalışanı olan iş yerlerinin üretimlerini aksatmadan ve işlerine engel olacak durumların önüne geçmeyi amaçlar.
Çalışan kişilerin gerekli tetkikleri yapılır ve raporlar oluşturulur. İl Sağlık Müdürlükleri tarafından yetkilendirilmiş ve ruhsatı olan İş Sağlığı ve Güvenliği Birimleri (OSGB'ler), gezici mobil sağlık hizmeti verebilir.
Gezici Mobil Sağlık Aracının Özellikleri
Sağlık Bakanlığı İl Sağlık Müdürlüğü tarafından 29.04.2016 tarihli 2016/7 sayılı genelge ile izin verilen araçlar kullanılarak sağlık kontrolleri gerçekleştirilebilir.
Bu araçlar sadece sağlık hizmeti vermek üzere kullanılabilir ve başka kişi veya kurum/kuruluşlar tarafından kullanılması yasaktır. Araç personeli için çalışma belgesi düzenlenmesi gerekmektedir. Gezici mobil sağlık aracının çalışma programı İl Sağlık Müdürlüklerine sunulmalıdır.
Aracın asgari kabin ölçüleri bulunmaktadır: genişlik 140 cm, uzunluk 290 cm ve yükseklik 175 cm (röntgen aracı için yükseklik 185 cm olarak değişir).
Gezici Mobil Sağlık Aracıyla Sunulan Hizmetler
Gezici mobil sağlık aracıyla aşağıdaki hizmetler sunulmaktadır:
- Portör Taraması
- Akciğer Grafisi
- Odiometri
- Spirometri
- Aşı Uygulaması
- Laboratuvar Tetkikleri
- Göz Taraması
- Tam Kan Sayımı
- Tam İdrar Tahlili
- Sarılık ve Grip Aşıları
- EKG
- Koruyucu Aşılar
- Ağır ve Tehlikeli İşlerde Çalışabilir Raporu
Gezici Mobil Sağlık Hizmetleri neden önemlidir?
Gezici mobil sağlık hizmetleri, iş yerlerinde çalışanların sağlık kontrollerini yapmak ve gerekli tetkikleri gerçekleştirmek için yerinde sağlık hizmeti sunan önemli bir uygulamadır. Aşağıda, gezici mobil sağlık hizmetlerinin neden önemli olduğunu açıklayan bazı temel nedenleri bulunmaktadır:
Kolay ve Erişilebilir Sağlık Hizmeti: Gezici mobil sağlık araçları, çalışanların iş yerlerinde doğrudan sağlık hizmetlerine erişimini sağlar. Bu, çalışanların sağlık kontrollerini ve tetkiklerini yapmak için ayrı bir sağlık kuruluşuna gitmeleri gerekmeksizin, iş yerlerinde hızlı ve kolay bir şekilde sağlık hizmetlerinden yararlanmalarını sağlar.
Zamandan Tasarruf: İş yerlerinde gezici mobil sağlık hizmetleri sunulması, çalışanların sağlık kontrollerini yapmak için ayrı bir zaman ayırmalarını engeller. Çalışanlar, iş saatlerini aksatmadan, iş yerlerinde sağlık hizmetlerini alabilirler. Bu da zaman tasarrufu sağlar ve iş verimliliğini artırır.
Daha Etkili İş Yeri Sağlığı ve Güvenliği: Gezici mobil sağlık hizmetleri, iş yerlerindeki sağlık taramalarını ve tetkiklerini düzenli olarak yaparak iş yeri sağlığı ve güvenliği standartlarının korunmasına yardımcı olur. Çalışanların sağlık durumlarının düzenli olarak izlenmesi, işyerinde olası sağlık sorunlarının erken teşhis edilmesine ve önlemlerin alınmasına olanak sağlar.
Çalışanların Sağlığını Destekler: Gezici mobil sağlık hizmetleri, çalışanların sağlığının korunmasına ve iyileştirilmesine odaklanır. Sağlık taramaları, tetkikler ve aşılar gibi hizmetler, çalışanların genel sağlık durumlarını değerlendirmeye yardımcı olur. Erken teşhis ve önleyici tedbirlerin alınması, çalışanların sağlığını destekler ve iş yerindeki sağlık sorunlarının azalmasına katkıda bulunur.
Yasal Uyumluluk: Birçok ülkede iş yerlerinin çalışanların sağlık kontrollerini yapması yasal bir zorunluluktur. Gezici mobil sağlık hizmetleri, iş yerlerinin bu yasal gerekliliklere uyum sağlamalarını ve çalışanların düzenli sağlık kontrollerini yapmalarını kolaylaştırır. Bu da iş yerlerinin yasal uyumluluğunu sağlamalarına yardımcı olur.