Proteinler dokuların ve hücrelerin temel yapı taşlarını oluşturur. Yaşamsal fonksiyonlarımızın sağlıklı bir şekilde yürütülmesini sağlar.
Total Protein Testi hakkında bilgi almak için bizi arayın 0216 606 45 05 .
Randevu, soru veya fiyat öğrenmek için için lütfen buradan bize yazın.
Kanımızın plazma kısmında bulunan ve belli bir referans aralığında olması gereken Total Protein miktarı yada kısaca TP değeri büyük önem taşımaktadır. TP değerinin düşüklüğü veya yüksekliği bazı hastalıklara yol açabilir.
Kandaki Protein Çeşitleri Nelerdir?
Kan plazması proteinlerden oluşan kompleks bir karışımdır ve plazmada bulunan başlıca proteinler ; albümin, globülin ve fibrinojen’dir.
Albümin damar içi sıvı kaybını ve buna bağlı oluşacak ödemi önlerken, globulinler plazmadaki enzimatik işlevlerle birlikte vücudun doğal bağışıklığından sorumludur. Fibrinojen ise kanın pıhtılaşmasında rol alır.
Plazma proteinlerinin neredeyse %70-80’i karaciğerde sentezlenir.
Total Protein Testi Nedir?
Karaciğer, böbrek veya kemik iliğini içeren çeşitli hastalıkların yanı sıra diğer metabolik veya beslenme bozukluklarının tanı ve tedavisinin takibi için başvurulan total protein testi ile kanın plazmasında bulunan proteinlerin toplam miktarı ölçülür.
Total Protein Testi Ne zaman Yapılır?
√ Genel sağlık kontrollerinizde yani check up taramaları kapsamında istenebilir.
√ Vücutta ödem oluştuğunda sebebini anlamak için istenebilir.
√ Karaciğer fonksiyonlarını kontrol etmek için istenebilir.
√ Doktorunuz beslenme bozukluğunuza bağlı sorunlardan şüphelendiği zaman bilgi edinmek için isteyebilir.
√ Ağır yanık vakalarında istenebilir.
√ Böbrek fonksiyonlarınızın kontrol edilmesiyle ilgili olarak istenebilir.
√ Enfeksiyon sırasında veya doku harabiyetinde bazı plazma proteinlerinin düzeyi artabileceğinden bu durumlarda bu test istenebilir.
Total Proteinin Normal Değeri Nedir?
Total protein, yaşa bağlı olarak çocuklarda ve yetişkinlerde farklılık gösterebilir. Genel olarak total protein değeri sağlıklı bir insanda 6.3- 7.9 g/dL aralığındadır.
Ancak bu durum laboratuvarlara ve test yapılan cihaz ve sisteme göre değişkenlik gösterebilmektedir. Bu sebeple test raporunuzda yer alan referans değerlerine bakılarak yapılan değerlendirme daha sağlıklı kabul edilir.
Total Protein (TP) Yüksekliği Veya Düşüklüğünün Nedeni Nedir?
Plazmada bulunan proteinlerden en fazla miktarda olan albumin kan ve dokular arasındaki sıvı geçişini dengede tutmayı sağladığı için total protein miktarındaki düşüklük veya yüksekliğe bağlı olarak hücre içi onkotik basınç olumsuz etkilenecektir.
Total Protein Yüksekliği Nedir ? Neden Olur?
- Viral hepatit B veya C veya HIV gibi iltihaplanma veya enfeksiyonlar
- Multipl miyelom veya Waldenstrom hastalığı gibi kemik iliği bozuklukları
- Aşırı sıvı kaybı sonucu
- Hiperimmünglobulin sendromu
- Gammapatilerde total protein yükselmesi
Total Protein Düşüklüğü Nedir ? Neden Olur?
Plazma proteinlerinin konsantrasyonundaki önemli miktarda azalma damar içinde kalması gereken sıvının damar dışındaki dokularda birikmesine ve ödem oluşmasına sebep olacaktır. Total protein seviyesinin düşmesi aşağıdaki durumlarda görülebilir:
- Ödemler
- Yanık sorunları
- Travmalar
- Nefrotik sendromlar
- Karaciğer hastalığı
- Kanser
- Beslenme bozuklukları ile oluşan sorunlar
- Kronik enfeksiyonlar
- Çölyak hastalığı veya enflamatuar bağırsak hastalığı gibi malabsorpsiyon koşulları
- Hamilelik durumu ( özellikle gebelik durumunda yaşanan total protein düşüklüğü gebelik zehirlenmesi gibi ciddi problemlere sebep olabilir.)
- Bağırsakların sindirim işlevini gerçekleştirememesi
- Agammaglobulinemia; Kanınızın bağışıklık sisteminizin gücünü etkileyen bir tür globulin türüne sahip olmadığı kalıtsal bir durumdur.
Total Protein (TP) Değerini Düşürmek Veya Yükseltmek İçin Ne Yapılmalıdır?
Total protein değerindeki yükseklik veya düşüklük bazı sorunlara ve hastalıklara neden olmaktadır. Böyle bir durumda ilk olarak bir doktora başvurulmalıdır. Geç kalınmadan laboratuvar ortamında kan testi yapılarak çıkan test sonucu ile TP yüksekliği ve düşüklüğü kontrol edilir.
Toplam protein miktarı normal değerlerin dışında ise, tanı konulmadan önce hangi spesifik proteinin düşük veya yüksek olduğunu belirlemek için ek testler yapılabilir.
Sonuçta eğer total protein yüksekliğine rastlanırsa bazı ilaçlar ile tedavi sürecine geçilerek sağlıklı bir yaşam düzenine geçilebilir.
Ama sonuçta total protein düşüklüğüne rastlanırsa çok ciddi hastalıklar ortaya çıkabilir. Böyle bir durumla karşılaşıldığında mutlaka uzman bir doktora başvurmalı, gerekli tedavi yöntemleri ele alınmalıdır.
A/G Oranı Nedir?
Normalde A/G (albümin-globulin) oranı 1’den biraz daha yüksek olması beklenir. Oran çok düşük veya çok yüksekse, nedeni ve tanıyı belirlemek için ek testler yapılmalıdır.
Düşük A/G Oranı;
- Otoimmün hastalıklar
- Multipl miyelom
- Siroz
- böbrek hastalığı
habercisi olabilir.
Yüksek A/G oranı ise genetik eksikliklere veya lösemiye işaret edebilir.
Sonuçlarınıza göre doktorunuz ileri tetkik testi yapmak isteyebilir.
Serum Protein Elektroforezi Testi
Yapılan test sonucunda anormal değerler elde edilirse ileri tetkik olarak serumdaki protein türlerinin miktarına ayrı ayrı bakılabilir. Bu metoda Serum Protein Elektroforezi denir. Kan serumundaki protein gruplarını ayırmak için kullanılan bir laboratuvar tekniğidir. Bu metod serumdaki proteinlerin, tek tek analiz edilmelerini sağlar. Elektroforezde analiz edilen protein çeşitleri:
- Albümin: Bu protein maddeleri taşır ayrıca büyüme ve onarımında rol oynar.
- Alfa-1 globulinler: Akciğerler ve karaciğer tarafından üretilen ve enflamatuar hastalıklarla artan alfa-1-antitripsin olarak adlandırılır.
- Alfa-2 globulinler: Bu protein sınıfı vücutta birçok işleve sahiptir ve iltihaplanmada rol oynar.
- Beta globulinler: Bu proteinler maddeleri taşır, bağışıklığı destekler ve multipl miyelom ve yüksek kolesterol ve ateroskleroz gibi durumlarda artar.
- Gama globulinleri: Bunlar bağışıklık sistemini destekler ve multipl miyelomda artar, ayrıca romatoid artrit ve sistemik lupus eritematozus gibi bazı otoimmün hastalıklarda da artar.
Albümin Proteini:
Kanın plazmasında yer alan albümin karaciğer tarafından günlük 12-14 gram kadar sentezlenir ki bu da karaciğerde sentezlenen toplam proteinin %25’ini ve karaciğerden salgılanan proteininde neredeyse yarısını oluşturur. Bu haliyle kanda en çok bulunan protein albümindir.
Öncelikli rolü; damardaki sıvının damar dışına kaçmasını engellemektir. Aynı zamanda taşıyıcı protein olarak da adlandırılır, kandaki birçok molekülün taşınmasından albümin sorumludur.
Albüminin Normal Değeri Nedir?
Albümin seviyesi laboratuvarlarda kan testlerinde ve idrar testlerinde ölçülmektedir.
Yetişkinlerde kandaki albüminin referans aralığı; 3.5-5.0 g-dl iken, idrarda bu değer 0-8 mg/dl’dir.
Albümin Düşüklüğü Nedir?
Albümin düşüklüğü yaşayan bireylerin kan plazmasındaki büyük protein molekülleri dar damarlardan geçemez.
Ayrıca damar içi basıncı dengede tutan albümin miktarında azalma görülmesi ile beraber damar içinde kalması gereken sıvı damardan dışarı sızacak ve bunun sonucu olarak vücudunuzun çeşitli bölgelerinde şişlikler ve ödemler oluşacaktır. Bu şişliklere özellikle; ayak bilekleri, bacak, yüz ve göz kapaklarında rastlanır.
Albümin düşüklüğüne sebep olan etkenler ise karaciğerde yeterince albümin üretilememesi yada aşırı albümin kaybı ve normalden fazla albümin yıkımına sebep olan sağlık sorunları olarak sıralanabilir.
Albümin Eksikliğinde Oluşan Belirtiler Nelerdir?
- Ateş
- Yorgunluk ve halsizlik
- Karın ağrısı
- Bulantı ve kusma
- Vücudun bazı bölgelerinde ödem ve şişlik
- Vücutta gelişen morluklar
- İştah kaybı
- Ani kilo düşüklüğü
- Nefes almada güçlük
- İdrar ve dışkıda renk değişikliği
- Özellikle gece yaşanan sık idrara çıkma ihtiyacı
- Erkeklerde cinsel işlev bozukluğu
Albümin Yüksekliği Nedir?
Laboratuvar ortamlarında yapılan testlerde kan düzeyindeki albüminin normal değerinin üzerine çıkmasına albümin yüksekliği denir. Albümin düşüklüğüne göre daha az rastlanan bir rahatsızlıktır.
Albümin Yüksekliğinin Belirtileri Nelerdir?
- Halsizlik ve yorgunluk
- Baş dönmesi
- Uyku ihtiyacının artması durumu
- Ağızda hissedilen kuruluk
- Karın bölgesinde ağrı
- Kemiklerde sızlama
- İdrara çıkma sayısında artış
Sizlerde albümin düşüklüğü veya yüksekliği belirtilerinden birine, birkaçına sahipseniz en yakın sağlık kuruluşuna başvurarak, hekiminizin uygun gördüğü tahlilleri yaparak muayene olmalısınız.
Globülin Proteini:
Kanda bulunan bir protein çeşidi olup, karaciğer tarafından salgılanır. Bağışıklık sisteminde rol oynar ve kanın pıhtılaşmasını engellemeye yardımcı olur. Globülin proteinin içinde enzimler, antikorlar ve 500’den fazla çeşitli protein yer almaktadır.
Globülin Düşüklüğü Nedir, Neden Olur?
Yapılan globülin testlerindeki globülin değerinde düşüklük görülüyorsa bu durum bize sıklıkla böbrek ya da karaciğerlerin işlevinde bir sorun olduğunu gösterebiliyor olabilir.
Globülin düşüklüğü belirtileri nelerdir?
- Göz çevresinde ve ciltte sararmalar
- Bulantı ve kusma
- Enerji düşüklüğü ve halsizlik
- Karında şişlik, sızı
- İdrarın koyu renkli olması
- Ciltte kaşıntı
Globülin Yüksekliği Nedir, Neden Olur?
Kandaki normal globülin seviyesinin üstünde bulunmasına globülin yüksekliği denir. Globülin yüksekliğinin sebepleri arasında viral hepatit B ya da C, HIV, bağışıklık sistemi hastalıkları ve iltihaplı eklem sızıları bulunmaktadır.
Total protein (TP) ile ilgili sıkça sorulan sorular
Test için numune nasıl toplanır?
Yetişkinlerde ve çocuklarda koldaki bir venden alınan veya parmak ucundan alınan kan örneği ile, yeni doğanlarda ise topuktan alınan kan örneği ile test yapılır.
Total protein testi ne zaman istenir?
Total protein testi karaciğer fonksiyonlarının denetlendiği testlerin bir değişkeni olarak rutin sağlık taramalarında istenir.
Total protein testi beslenme sorunlarında, kilo kaybı gibi şikâyetlerde istenir.
Karaciğer veya böbrek hastalıklarını düşündüren belirtiler görüldüğünde istenebilir.
Dokularda sıvı birikmesi yani ödem görüldüğünde ek testlerle birlikte total protein testi istenebilir.
Total protein testinin sonucu ne anlama gelir?
Total protein test sonucu beslenme durumunuz hakkında ve karaciğer, böbrek gibi önemli organların durumu ile ilgili bizlere bilgi verir. Sonuçlar anormal olduğunda bu anormalliğe sebep olan rahatsızlığı bulmak için ileri tetkikler istenir.
Total protein düşüklüğü; karaciğer, böbrek hastalığına veya proteinlerin emilim, sindirim bozukluğuna işaret edebilir. Düşük protein seviyeleri çölyak hastalığı ve inflamatuar bağırsak hastalığı gibi emilim bozukluklarına sebep olan hastalıklarda da görülebilir.
Total protein yüksekliği; viral hepatitler, HİV gibi kronik enfeksiyonlarda veya inflamasyonlarda görülebilir. Kemik iliği hastalıklarında da bu durum gözlenebilir.
Total Protein Hakkında Bilmem Gerek Başka Bir Şey Var Mı?
Kan alınımı sırasında turnikenin olduğundan fazla sıkılması total proteininin normal değeri üzerine çıkmasına sebebiyet verir.
Östrojenler ve doğum kontrol hapları gibi ilaçları da total proteinin düşüklüğüne neden olur.
Yüksek Proteinli Besinlerin Tüketimi Total Protein Seviyesinin Düzelmesini Sağlar Mı?
Hayır, protein içerikli besinlerin alınması total protein seviyesinin düzelmesini sağlamaz.
Bu makale tıbbi tavsiye olarak yorumlanmamalıdır. Sağlıklı yaşam rutininizde herhangi bir değişiklik yapmadan önce lütfen doktorunuzla görüşün.