İçindekiler
Sağlık tetkiki, muhtemel sağlık sorunlarınızı önceden belirlemekle mevcut durumunuzu daha iyi analiz edebilmek için farklı sağlık kurumlarında ya da tıbbi tesislerde yaptırılabilir. Yapılacak tetkik yaşınız, cinsiyetiniz veya genetik yapınız ölçütünde değişiklik gösterir. Tetkik yapılmasında doktor, hemşire yahut konuya dair uzmanlar bulunabilir. Tetkikin amacına uygun yapılabilmesi adına tetkiki yapacak kişinin donanımlı olması ve işlem yapılan tesisin gerekli altyapıya sahip bulunması mühimdir. Resmi kurumlarca onay verilmemiş tetkik merkezlerinden uzak durulması faydalı olacaktır.
Sağlık Tetkikleri Nerede Yapılır?
Sağlık tetkikleri nerede yapılır ya da kim tarafından yapılabilir. Her iki sorunun cevabı Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’yla Sağlık Bakanlığı’nın ortak izninde gizlidir. Bu izin için belirtilmiş bir yönetmelik mevcuttur:
· Sağlık çalışanlarının sağlık gözetimine yönelik tıbbi tetkiklerinin usul ve esasları hakkındaki yönetmelik.
Yönetmelik kurallarına uygun şekilde hastaneler, OSGB, ÇAŞMER, gezici tıbbi araçlar tarafından yapılan sağlık tetkiklerini talep etmenizde sakınca yoktur. Her halükarda yönetmelik kurallarına göz atarak kurumla kuralların ne derece örtüştüğünü inceleyip karar verebilirsiniz.
Sağlık tetkiklerinde yapılacak tetkike göre farklı araçlar gerektiğinden hastanelerin hatta araştırma hastanelerinin çalışma aralığı daha geniştir: MRI, CT taramaları, PET taramaları gibi taramalar bu duruma örnek gösterilebilir.
Sağlık merkezlerinde hastanelere kıyasla daha dar aralıkla tetkik yapılır ve bu tetkiklerin genel tanımlaması da idrar testi, X-ray ya da utrasonografi şeklinde açıklanabilir.
Gezici araçlar; kan, idrar, genetik testler gibi hormon, alerji veya başka birçok testi beraber yapabilir. Doktor gözetiminde tertip edilen testler, gezici araç eşliğinde olduğu için son derece pratik ilerler.
Sağlık Tetkikleri Nelerdir?
Sağlık tetkikleri nelerdir sorusuna cevap verirken geniş bir aralıkla karşılaşırız. Alt düzey kan testlerinden son derece gelişmiş karmaşık durumdaki kanser taramalarına kadar yapılan tüm tetkikler aynı grup içerisinde yer alır. Başlıca tetkikler:
· Kan Testleri: Kan testleri, onlarca farklı amaç için yapılabilir. Kandaki vitamin, mineral, hormon değerlerini ölçmek adına kan testlerinden faydalanılabilir. Aynı zamanda böbrek, karaciğer fonksiyonlarını takip etmek adına da kan testlerine başvurmak mümkündür.
· İdrar Testleri: İdrar testleriyle idrar yolundaki rahatsızlıklar öğrenilir. Ayrıca idrar yoluna bağlı gelişmiş böbrek rahatsızlıkları yahut diyabet gibi farklı hatalıklardan dahi haberdar olabilmek mümkündür.
· Röntgen: Kemiklerin, kalbin yahut vücudun diğer organlarına dair fikir edinmek için röntgen kullanılır. Kırıklar, çatlaklar ve aynı zamanda tümörler için de röntgen çekilebilir.
· EKG: EKG, kalbin elektriksel durumunu ölçüp kalp ritmi ve olası kalp sorunları hakkında haber verir.
· MRI: Manyetik Rezonans Görüntüleme veya diğer adıyla MRI sayesinde radyo dalgaları kullanılarak beyin, omurga yahut iç organlar hakkında bilgi sahibi olunur.
· Diğer Yaygın Testler: Endoskopi, Kolonoskopi, işitme testi, solunum testi, görüş kalitesinin ölçülmesi vb. şeklinde daha birçok sağlık tetkikinden bahsedilebilir.
Gelişen teknolojiyle tetkiklerin insan vücudundaki etkileşim alanı artmakta olduğu için yeni dönemle birlikte tetkiklerin çeşidinde artış görülebilir. Bunun yanında kimi sağlık testlerinde önceden tespit edilmeyen yeni bulgularla karşılaşmak da mümkündür. Tüm bunlara paralel olarak sağlık tetkiklerini durağan şekilde anlatabilmek veya tetkikleri bir çırpıda sıralamak imkansız haldedir.
Son dönemde artan KOAH türü rahatsızlıklar Spirometri testini ön plana çıkartmıştır. Spirometri, başlıca akciğer rahatsızlıklarını tespit eder. Bunun gibi döneme bağlı olarak farklı testlerin sağlık tetkiklerinin içerisinde ön plana çıkabilmesi mümkündür.
İşe Giriş Sağlık Raporu Tetkikleri
İşe giriş sağlık raporu tetkikleri herhangi bir işe başlamadan evvel çalışanın mevcut sağlık durumunu tespit edebilmek maksadıyla yapılır. İşverenler, kendilerine ulaştırılan rapor doğrultusunda işyeri güvenliğini sağlayıp çalışanları hakkında bilgi sahibi olmuş olur. Buna bağlı olarak çalışan kendisine uygun pozisyona yerleştirilir. Neticede iş akışının düzenlenmesi amaçlanır; ayrıca devletin resmi olarak kayıt tutabilmesinde sağlık raporu elzemdir. Devlet istatistiklerinin belirlenmesi, işyeri denetlenmesi gibi durumlar sağlık raporundan faydalanılarak devam ettirilir.
İşe giriş sağlık raporunda fiziki ve tıbbi testler yer alır. Bu testleri gerçekleştirebilmek için ilgili yönetmelik tarafından çalışma izni verilmiş kurumlara müracaat edilmesi gerekir. Testler çeşitlilik arz edebilir ya da talep edilen işe göre farklılık gösterir. Başlıca testler:
· Kan Testi: Kan testi aracılığıyla işçinin başlıca bulaşıcı hastalıkları taşıyıp taşmadığı belirlenir. Bu nedenle son derece mühimdir.
· İdrar Testi: Çalışan idrar testinde böbrek fonksiyonlarına dair bilgi alınır. Bunun yanında farklı amaçlar için de kullanılabilir.
· Akciğer Fonksiyon Testi: Akciğer fonksiyon testi, özellikle beden gücü gerektiren işlerde mecburi ve son derece mühimdir.
· Görme ve İşitme Testleri: Görme, işitme testiyle kişinin mevcut kabiliyeti ölçülür. Buna göre araç kullanımı, masa başı iş tanımı yahut benzeri seçenekler belirlenmiş olur.
· Kardiyovasküler Test: Kalbin sağlıklı olup olmadığını anlamak için kardio testleri son derece yardımcıdır. Özellikle vücut direnci gerektiren işlerde kardio testlerinin yapılması elzem durumdadır.
İşe Giriş Sağlık Raporu Neden Yaptırılır?
İşe giriş sağlık raporu yaptırılmasında iki amaç bulunur: iş yeri güvenliğini sağlamak, işçinin uygun çalışma şartlarına sahip olmasının önünü açmak. İşveren, sağlık raporuna bakarak çalışanın sağlık sorunları hakkında bilgi sahibi olur. Bununla beraber onun için uygun çalışma şartlarını belirlemeye çalışır. Örneğin, bacağında rahatsızlık bulunan birisine sürekli ayakta duracağı bir iş teslim edilmez. Ayrıca yine benzer şekilde raporla sabitlenmiş şeker hastalığında işçinin mevcut durumu dikkate alınır.
Sağlık raporlarının bir başka tarafı, işçi içindir. İşçi, işe girerken elde ettiği rapora göre tedavi olabilir. Kendisi için önemli bir fırsat kazanmış olur. Aslında bu durum işin devamlılığı açısından ayrıca gereklidir. Böylece işyerindeki muhtemel yaralanma, aksaklık gibi durumlar çok önceden önlenir.
Neticede işe giriş sağlık raporlarının temel amacı işyerindeki işleyişi düzenli hale getirmektir; dolayısıyla iş güvenliği, işçi sağlığı aynı anda hedeflenmiş olur. İşverenlerin raporları eksiksiz şekilde talep etmesi, işçilerin de herhangi bir raporu eksik bırakmadan üzerine düşeni yerine getirmesi hem sağlık açısından hem de resmi gereklilikler nedeniyle mecburidir.
Sağlık Raporu Nedir?
Sağlık raporu nedir sorusuna kısa bir cevap verilemez. Sağlık raporu, kişinin sağlık durumunu değerlendiren ve genel olarak belirli bir istek doğrultusunda hazırlanan raporlardır. Çoğu zaman bir iş başvurusu ya da herhangi bir kamusal alana üyelikte talep edilir.
Sağlık raporunda birbirinden farklı testler yer alabilir. Kan testleri, idrar testleri, görme ya da işitme testleri nispeten basit testlerdir; fakat onların yanında akciğer, karaciğer, beyin, omurga, kalp gibi çok daha komplike testler talep edilebilir. Testlerin fiziki muayeneyle yapılabilmesi mümkündür. Bu duruma uzman kişi karar verir. Neticede hem fiziki hem teknik testler bir arada yapılarak talep edilen sağlık raporu oluşturulur.
Sağlık raporu, birbirinden farklı amaçlar için istenebilir. İş başvurusu, havuz üyeliği, spor etkinliklerine katılım, yurtta yaşama gibi farklı nedenlerden dolayı sağlık raporuna ihtiyaç duyulur. Belirtilen tetkikler ile talep edilen sağlık raporu elde edilerek gerekli işlem tamamlanmış olur.
Sağlık Raporu Fiyatları Nelerdir?
Sağlık raporu fiyatları, raporun neleri kapsadığına ve hangi aralıkta talep edildiğine göre değişir. Bunun yanında tıbbi, fiziki ve teknik muayene raporun fiyatını doğrudan etkiler. Yapılacak testlere göre fiyatta artış ya da azalma olabilir. Ayrıca raporu verecek kurum ya da uzmanın ücret politikası da fiyatı belirler. Sağlık raporları, farklı kurumlarda verildiği için kurumların kendi anlaşmalarına göz atmak yardımcı olabilir. Örneğin, kimi sağlık kuruluşları çeşitli sigorta şirketleri ile anlaşarak farklı fiyat politikası takip edebilir. Bunun yanında toplu şekilde rapor talep edilmesi de kurumların fiyat belirlemesinde önemli bir etkendir.
Neticede sağlık raporu fiyatları talep edilen rapor içeriğine ve raporu verecek kurumun ücret politikasına göre değişiklik arz eder. Resmi makamlarca onaylanmış kurumlarda hizmet aldığınız takdirde ücretin size uygun olanını araştırmanızda sakınca yoktur.