İçindekiler
RF (Romatoid Faktör) Testi Nedir?
RF (romatoid faktör), vücudumuzun bağışıklık sistemi tarafından üretilen bir proteindir.
RF (Romatoid Faktör) Testi hakkında bilgi almak için bizi arayın 0216 606 45 05 .
Randevu, soru veya fiyat öğrenmek için için lütfen buradan bize yazın.
Bu protein özellikle otoimmun hastalıklarda vücudumuzun sağlıklı dokularını yabancı ve tehlikeli olarak algılayarak hücum eder ve genellikle halk arasında yangı dediğimiz inflamasyon tepkisi yaratır.
RF Testi laboratuvar ortamında kanımızdaki bu proteinin varlığının ve miktarının ölçülmesidir. Kanda saptanan bu protein, bağışıklık sistemi sağlıklı bir şekilde işleyen kişilerde bulunmamaktadır.
Vücutta RF üretimi meydana gelmesi, bağışıklık sisteminde bir bozukluk olduğunun göstergesidir. RF’nin vücudun sağlıklı bölgelerine saldırması uzun vadede vücut fonksiyonlarının bozulmasına yol açmaktadır.
Bu nedenle RF testi uygulanarak kandaki RF (romatoid faktör) miktarı ölçülmektedir. Bunun sonucunda; romatoid artrit başta olmak üzere birçok inflamatuar hastalığın teşhisi yapılabilir.
Bazen romatoid artrit tanısı konmuş kişilerin kanında romatoid faktöre (RF) az bir miktarda rastlanılabilir. Bazı durumlarda ise sağlıklı bireylerde olduğu gibi kanda RF hiç bulunmaz.
Bu nedenle; eklem ağrısı, eklemlerde şişlik ve sertlik gibi semptomları olan kişilerin RF değeri referans aralıklarda seyretse dahi ek tarama gerektirir.
Romatoid Artrit Nedir?
Eklem iltihabının sık olarak görülen formu olan romatoid artrit (RA), sinoviyal sıvıda (eklemlerin birleştiği yerde sinovial zarın salgıladığı kayganlaştırıcı madde) iltihaba yol açan bir rahatsızlıktır.
Bunun sonucunda eklemlerde ısı artışı, şişme ve ağrı meydana gelebilir.
Kronik bir rahatsızlık olan RA, kanda RF varlığı ile uyumludur. İlerleyen süreçte vücudun kemik, eklem ve kıkırdak yapısına zarar verebilir.
RF test sonucu romatoid artrit tanısında tek başına yeterli değildir.
Hekiminiz klinik öykünüzde eklemlerde ısı artışı, şişme ve ağrı gibi semptomlarınız varsa RF testiyle birlikte Anti CCP testi de isteyebilir.
Anti siklik sitrüllenmiş peptid antikorunun kısaltılmış hali olan Anti CCP, romatoid artrit hastalığının tanısı ve seyrinde kullanılan bir kan parametresidir.
Bu testin genellikle RF testi ile birlikte kullanımı tercih edilse de, Anti-CCP’nin romatoid artrit hastalığına özgü bir parametre olduğu bilinmelidir. Bu sebeple RF testine nazaran daha etkindir.
Bir kan testi ile araştırılan Anti-CCP, kol damarından (ven) alınan kan numunesinin laboratuvarda incelenmesi yoluyla gerçekleşir.
Pratik bir araştırma yöntemi olan Anti CCP ve RF testlerinin erken tanı ve tedavide rolü büyüktür. Bu sebeple kalıcı hasarı önlemek adına testler ve hasta öyküsü dahilinde semptomların araştırılması gerekir.
Romatoid artrit (RA), kadınları erkeklerden üç kat daha fazla etkileyen, genellikle en üretken ve çocuk doğurma yıllarında görülen, ömür boyu süren sistemik bir otoimmün hastalıktır.
18-34 yaşları arasında 100.000’de 8,7 olan yıllık insidans, 35-44 yaşları arasında 100.000’de 36,2’ye yükselir. (Krause, M.L., & Makol, A., 2016)
RF Testi Nasıl Uygulanır?
RF testi; koldaki bir damardan (ven) alınan kan numunesinin laboratuvar ortamında incelenmesi şeklinde uygulanan bir testtir.
Sonuçlar doktor kontrolünde referans aralıklarına göre değerlendirilir ve herhangi bir şüphe ile karşılaşılması halinde ek kontroller istenebilir.
RF testi tanıda tek başına yeterli olamayacağından hastanın klinik geçmişi ve semptomları hakkında bilgi sahibi olunması da önemlidir.
RF Referans Aralığı Nedir?
Sağlıklı bireyler | <15 IU / mL |
Pozitif sonuçlar romatoid artrit ile ilişkilidir ancak kesin tanı için araştırılması gerekir. Ayrıca; sağlıklı insanların ufak bir yüzdesinde RF görülmesi mümkündür.
RF Testini Ne Zaman Yaptırmalıyım?
Romatoid artrit başta olmak üzere inflamasyon kaynaklı rahatsızlıkların ve pek çok otoimmün hastalığın teşhisi için kullanılan RF testi, hastaların klinik semptomlarıyla birlikte değerlendirilir.
Romatoid artrit teşhisi için beklenen semptomlar şu şekildedir:
- Ateş
- Eklemlerde ağrı ve şişlik ve yangı
- Yorgunluk
- Kilo kaybı
- Sabahları eklemlerde meydana gelen sertlik
- Halsizlik
Romatoid artrit tanısı konmuş kişilerde; skleroderme, otoimmün trioid fonksiyon bozuklukları ve Raynoud fenomeni gibi rahatsızlıklar meydana gelebileceğinden, RF yüksekliği belirtileri kendini bu rahatsızlıkların semptomları şeklinde de gösterebilmektedir.
RF Değeri Neden Yükselir?
Normal değerler olarak ifade edilen referans aralıklar, RF’nin riskli seviyelerinin saptanmasına yardımcı olur. RF yüksekliği herhangi bir hastalığı ya da romatoid artriti düşündürse de kesin tanı için yeterli değildir.
Fakat RF yüksekliğinde şüphe duyulması gereken bazı rahatsızlıklar şu şekildedir:
- Romatoid Artrit (Akla gelen ilk hastalıktır)
- Otoimmün bozukluklar
- Kas iltihabı
- Siroz
- Tüberküloz
- Sıtma
- Frengi
- Cüzzam
- Hepatit B
- Kan kanseri
- Enfeksiyon
- İnflamatuar akciğer hastalığı
- Karaciğer hastalıkları
Bunların yanı sıra; böbrek hastalıkları, AIDS, kalp enfeksiyonları gibi birçok rahatsızlık RF değerinde yükselmeye yol açabilir.
RF Yüksekliği Nasıl Tedavi Edilir?
RF yüksekliği tedavisindeki asıl amaç, RF yüksekliğine neden olan rahatsızlığın saptanması ve tedavi edilmesidir. RF yüksekliğinde bu duruma neden olan etmenin teşhis edilmesi için hasta semptomları önem taşımaktadır.
Bu makale tıbbi tavsiye olarak yorumlanmamalıdır. Sağlıklı yaşam rutininizde herhangi bir değişiklik yapmadan önce lütfen doktorunuzla görüşün.
Bu makale de kullanılan araştırma verileri:
Krause, M.L., & Makol, A. (2016). Management of rheumatoid arthritis during pregnancy: challenges and solutions. Open access rheumatology : research and reviews, 8, 23-36.