Odyometri işitme fonksiyonlarının ve bozukluklarını ölçülerek tanı ve tedavisinde kullanılan testlerin tümüne denir.
Hastalara yapılan testlerde odyometre, timpometri, elektrofizyolojik odiyometre, işitme cihazları, denge testleri, alan odiyometrisi kullanılır.
Bu testler hastalarda işitme kaybının derecesini anlamak için yapılır. Yapılan test sonuçlarına göre hastaya tedavi uygulanır.
Satem Mobil Sağlık yaptığı sağlık taramalarında odyometri testi de tapmaktadır. Bunun yanında bireysel talepleri de Mobil Sağlık Tarama Merkezimizde vermekteyiz. Bilgi için arayın (0216) 606 45 05
Odyometri Nedir?
Odyometri nedir? İşitme fonksiyonlarının ölçülerek işitme bozukluklarının tanı ve tedavisinde kullanılan testlere denmektedir.
Bir nevi işitmeyle alakalı bütün testlerin genel adına diyoruz. Bu testlerde birçok farklı test türü kullanılır ve yapılış amacına göre odyometri sonucu ve raporu oluşturulur.
İşitme insanların en temel özelliklerinden birisi olmakla birlikte çeşitli nedenlerle işitme kayıpları olabilir. Yetişkinlerde yaşanan işitme kayıplarının nedenleri çoğu kez ortaktır.
Kulakta yaşanan şiddetli enfeksiyon işitme kaybının en sık karşılaşılan nedenlerinden birisidir. Her ne kadar bütün kulaklarda bir miktar kir birikmesi olsa da yüksek miktarda kir birikmesi de işitme kaybına neden olabilmektedir.
Menenjit hastalığı, kulak zarının zarar görmesine neden olan yaralanmalar ve kafa bölgesinden darbe almak da işitme kaybına sebebiyet vermektedir.
Yine işyerinde uzun süre yüksek sese maruz kalmak da uzun vadede işitme kaybına yol açabilmektedir.
Kulakta tümör veya polip sorunu yaşamak, ailede yaşanan genetik işitme sorunları, bazı kemoterapi ilaçları, antibiyotik ilaçlar kullanmak da işitme kaybına yol açabilmektedir. 65 yaş sonrasında ayrıca ileri yaştan kaynaklı kayıplar olabilmektedir.
Odyometri Ne İşe Yarar?
Odyometri ne işe yarar? Duymasında bir sorun olduğu düşünülen kişiler için yapıldığı gibi duyma fonksiyonunun hayati önem taşıdığı işlerde çalışanlar için de işe girişte istenebilir.
Ayrıca yüksek sesli ortamlarda çalışanlara da işitme kaybı olup olmadığının kontrolü için düzenli aralıklarla yapılabilir.
Bu testleri er zaman kişinin kendi isteğiyle yapılmak zorunda değildir. Kişi normal duyduğunu düşünse dahi yakınlarından birisi onu uyararak yaptırmasını tavsiye edebilir.
Çünkü işitme kaybı yaşayan birçok kişi bunun farkında olmayabilmekte, etrafındakilerin alçak sesle konuştuğu düşüncesine kapılabilmektedir.
Eğer şu hususlarla karşılaşılıyorsa odyometri yapılması önerilir:
- Kulaklarınızda çınlama hissi bulunuyorsa,
- Etrafınızdakiler konuşurken f, s, t gibi ünsüz sesleri içeren sözcükleri zor duyuyorsanız,
- Konuşmaları ve diğer sesleri düşük sesle algılıyorsanız,
- Çevrenizdeki kişiler sizi çok yüksek sesle konuştuğunuz hususunda uyarıyorlarsa,
- Karşınızdakilerle konuşurken sık sık sözcükleri tekrar etmelerini istiyorsanız,
- Bir ortama ilk girdiğinizde radyo, televizyon gibi cihazların sesini yükseltme gereği duyuyorsanız,
- İnsanların seslerini duyamadığınızdan çekinerek sosyal etkinliklerden uzak duruyorsanız odyometri yaptırarak tedavi sürecini başlatabilirsiniz.
Odyometri Nasıl Yapılır?
Odyometri nasıl yapılır? İşitme kaybını anlamak için yapılacak testler tek bir tane değildir. 4 grupta toplanır;
- Saf ses odyometrisi: Bu testin uygulanış amacı kişinin kulaklarının duyabileceği en yüksek ve en düşük ses şiddetini belirlemektir. Havayolu ölçümleriyle test, kulak kepçesinden başlanmakta, beyinde sonlanmakta, sesle ilgili bilgi sahibi olunmaktadır. Saf ses odyometri testi odyometrist ile hasta arasında karşılıklı şekilde gerçekleştirilir. Hastanın kulaklarına ses dalgaları gönderilir ve hastanın eline bir buton verilir. Ses dalgalarını her duyduğunda hastanın elindeki butona basması istenir.
- Timpanometri: Orta kulak basıncını ölçmek için kullanılan bir testtir. Dış kulağa bir alet takılır ve ortaya çıkan veriler timpanometri testinin sonucunu yansıtır.
- Stapes refleksi ölçümü: Bu test kulağa takılan bir prob ile stapesin titreşimlerini ölçmek amacıyla uygulanır.
- Beyin sapı cevaplı odyometri: Bu testte elektriksel dalgalarla sese karşı iç kulağın ve beyin sapının verdiği tepkileri ölçmek amaçlanır.
Odyometri Testi Nerede Yapılır?
Odyometri testi nerede yapılır? Testler ulak burun, boğaz uzmanı, kulak, burun, boğaz hastalıkları ve ilgili durumların tedavisinde uzmanlaşmış doktorların yönlendirmesiyle yapılmaktadır.
Doktor yönlendirmesinden sonra uzman odyometristler tarafından yapılmaktadır. odyometristler, alanında eğitim almış, işitme kaybının teşhisinde tedavi ve yönetimi hususunda uzmanlaşmış kişilerdir.
Testler özel ses yalıtımlı kabinlerde yapılır. Her bir test için farklı cihazlar ve ekipmanlar kullanılır.
Dolayısıyla bu testi yapılacak sağlık kurumunun yeterli personel haricinde yeterli ekipmana da ihtiyacı vardır. Testlerin yapıldığı alanlar içten ve dıştan güçlü yalıtımlara sahip olup ses geçişleri minimum seviyededir.
Odyometri birimi olan devlet hastanelerinde, özel hastanelerde, işitme merkezi kliniklerinde ve özel sağlık kurumlarında odyometri testleri yapılabilmektedir.
Satem Mobil Sağlık olarak alanında uzman, deneyimli ve bilgi birikimi yüksek ekibimizle güvenilir ve hızlı testler gerçekleştiriyoruz.
En modern teknolojiler ve uygun şartlarda yapılan test sonuçlarını rapor halinde sunuyoruz.