İçindekiler
Riskli İşlerde Çalışabilir Raporu Nedir?
Riskli işlerde çalışabilir raporu işe giriş sağlık raporu türlerinden birisidir.
Riskli İşlerde Çalışabilir Raporu hakkında bilgi almak için bizi arayın 0216 606 45 05 .
Randevu, soru veya fiyat öğrenmek için için lütfen buradan bize yazın.
Özellikle inşaat, ağır metal sanayi, gemi ve tersane gibi pek çok alandaki meslek tehlikeli ve çok tehlikeli olarak sınıflandırılmaktadır.
Buralarda çalışacak olanlardan istenen sağlık raporu da riskli işlerde çalışabilir raporu olarak adlandırılmaktadır.
Fakat raporun asıl adı tehlikeli ve çok tehlikeli işlerde çalışabilir raporu olup aynı zamanda ağır ve tehlikeli işler raporu olarak da anılmaktadır.
Ağır ve tehlikeli iş kavramı 2013 yılına kadar yönetmelikte yer alırken 8 Şubat 2013tarihli Resmi Gazete ile 28553 nolu yürütmelik yürürlükten kaldırılmıştır.
Bunun yerine 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunuyla alakalı yönetmelik gereği İşe Giriş ve Periyodik Muayene Formu kullanılır olmuştur.
Ağır ve Tehlikeli İşler Yönetmeliği kaldırılmakla birlikte raporun adı değiştirilmiştir.
Bununla birlikte sadece sanayiden sayılan ve belli bir sınır çerçevesinde yer alan iş kollarında değil, bütün işlerde çalışacaklar ve çalışanlar için işe giriş sağlık raporu ve periyodik sağlık raporu kapsamı ile mevzuatta belirtilen sürelerde değişikliğe gidilmiştir.
Ağır ve tehlikeli işlerde çalışacak işçilerden 16 yaşını doldurmuş, ancak 18 yaşını doldurmamış işçilerin işe girişlerinde, işin şartlarına bedence elverişli ve dayanıklı olduklarının hekim raporuyla belirlenmesi zorunludur.
Bunun için fiziki muayene ve gerektiğinde laboratuvar bulgularına dayanılarak rapor hazırlanır. İşe devam ettikleri sürede de 16 yaşını doldurmuş, fakat 18 yaşını doldurmamış genç işçilerde 6 ayda bir, diğerlerinden en az yılda bir hekim raporu ile işte çalışmaya uygun olduklarının tespiti zorunludur.
Sağlık raporu alınmamış bir işçinin Sosyal Güvenlik ve Çalışma Bakanlığı tarafından belirlenen şartlara göre ağır ve tehlikeli işlerde çalıştırılması yasaktır.
Gerek ilk işe girişte gerekse periyodik muayenelerde belirlenen sağlık durumları bu raporlara işlenerek dosyalanır ve kamu kurumlarına sunulur. Muayene örneği bakanlık tarafından verilmiştir.
Riskli İşlerde Çalışabilir Raporu Nereden Alınır?
Riskli işlerde çalışabilir raporu nereden alınır sorusu ilk işe giriş sağlık raporu, tehlikeli ve çok tehlikeli işlerde çalışabilir raporu, tehlikeli ve çok tehlikeli işler sağlık raporu, işe giriş sağlık raporu gibi isimlerle anılan rapora ihtiyacı olanların fazlaca aklına gelmektedir.
6331 sayılı kanunun 15. Maddesine göre riskli işlerde çalışabilir raporu sadece işyeri hekimlerinden ve işyeri hekimliği hizmeti veren kurumlardan temin edilebilmektedir.
Kanunda tehlikeli ve çok tehlikeli sınıfta yer alan işlerde çalışacakların yapacakları işe uygun olduklarını belirten bir sağlık raporu olmadan işe başlatılmaları yasaktır.
Riskli işlerde çalışabilir raporu için sağlık ocaklarından alınıp alınamayacağı sorusu akılara gelebilir.
6331 sayılı kanunun ilgili 15 fıkrası gereği bu rapor sağlık ocaklarında çalışan aile hekimlerinden alınamamaktadır.
Kanun kapsamına giren bütün işyerleri için gereken sağlık raporu sadece işyeri hekimleri tarafından verilebilmekte ve tetkikler bakanlık onaylı laboratuvardan alınabilmektedir.
Fakat az tehlikeli işletmelerde 50’den az çalışan yer alıyorsa buralarda çalışacak olanlar aile hekiminden veya kamu sunucularından riskli işlerde çalışabilir raporu alabilirler.
Satem olarak uzman ekibimiz ve modern laboratuvarımızla riskli işlerde çalışabilir raporu için gereken her türlü desteği sağlıyor, yapılması gereken tetkikleri başka hiçbir yere gitmenize gerek kalmadan en güvenli ve en hızlı biçimde tamamlıyoruz.
Raporlarınızı bakanlığın ve kanunun gerektirdiği gibi hazırlıyoruz. Gerek ilk işe girişler için gerekse periyodik olarak yapılması gereken tetkikleri yapıyor, raporlarınızı en güncel haliyle düzenleyerek konforlu bir ortamda ihtiyaçlarınızın giderilmesini sağlıyoruz.
Uygulamakta olduğumuz tetkikleri uzman doktorlarımızca değerlendiriyor, aynı zamanda herhangi bir sağlık sorunu olup olmadığını, yapılması gerekenler bulunup bulunmadığını da tarafınıza iletiyoruz.
Riskli İşlerde Çalışabilir Raporu Nasıl Alınır?
Riskli işlerde çalışabilir raporu nasıl alınır sorusu ilgili rapora ihtiyacı olanların en çok cevabını aradığı konulardandır. Riskli işlerde çalışabilir raporu birtakım tetkikler yapılıp sonuçları alındıktan sonra verilir.
Özellikle ağır iş olarak sınıflandırılan bir ortamda çalışacak kişilerin bu belgeye sahip olması gerekir.
Belirtilen iş alanlarında riskli işlerde çalışabilir raporunun geçerlilik süresi 1 yıl ile sınırlıdır. Aynı işyerinde çalışılmaya devam edilse dahi yıllık olarak bu rapor yenilenmelidir.
Riskli işlerde çalışabilir raporu almak isteyenlere birtakım tetkikler uygulanır.
Bu tetkiklerin yapılma nedeni belli bir standardı korumaktır. İlk aranan uygunluk seviyesi olup işçilerin fiziksel direnci düşükse kişinin çalışma kişinin çalışmak için ihtiyacı olan enerji miktarı artacaktır.
İkinci aranan işçilerin ruh halidir.
Kişinin iş esnasında depresyon gibi durumlar yaşamaması için işe başlamadan önce psikolojik testlerden geçmesi gerekmektedir. Üçüncü aranan özellikse zihinsel direnç seviyesidir.
Mesela bazı işlerde çalışma süresi uzun olabilir, ek mesai gerekebilir. Bu durumlarda işçilerin zihinsel direnç seviyesi elverişli olmalıdır. Dördüncü aranan özellikse eğitim düzeyidir.
Yapılacak olan işe o işi yapacak kişinin eğitim seviyesinin uygun olup olmadığı değerlendirilir.
İş kolu her ne olursa olsun riskli işlerde çalışabilir raporu için bazı testler ve tetkikler yapılmalı, bunlar geçilmelidir. Testler sonucunda da ağır ve tehlikeli işler raporu elde edilmektedir.
Özellikle sağlık ya da mesleki konular söz konusu olduğunda herkes kendi evraklarını tamamlamak zorunda olup her meslek için aynı zorunluluk yoktur.
Bu noktada riskli işlerde çalışabilir raporu için istenen başlıca tahlil ve testler şunlardır:
- Odyometri
- SFT
- EKG
- Akciğer Grafisi
- Hemogram
- Glukoz Açlık
- Kreatinin
- SGOT
- Kan Grubu
- TİT
Bütün bu test ve tahliller belli branşlarda gerçekleştirilir. Psikiyatri muayenesi, ortopedi ve travmatoloji muayenesi, göz hastalıkları muayenesi, iç hastalıkları muayenesi, kulak burun boğaz muayenesi başlıca branşlardır.
Riskli İşlerde Çalışabilir Raporu Fiyatı Ne Kadar?
Riskli işlerde çalışabilir raporu fiyatı ne kadar konusu riskli işlerde çalışabilmek için rapora ihtiyacı olanların veya raporunu yenilemek isteyenlerin en çok araştırdıkları konulardandır.
Riskli işlerde çalışabilir raporu fiyatı yapılacak tahlil ve testlere göre değişmektedir. Her bir iş kolu ve meslek için farklı testlere ve tahlillere ihtiyaç olabilmektedir.
Bu nedenle de riskli işlerde çalışabilir raporu için herkese uygulanacak testler aynı olmayacak, bu da fiyatları değiştirecektir.
Riskli işlerde çalışabilir raporu fiyatlarını etkileyen bir diğer unsur kurumdur. Rapor için başvurulan kurumlar kendi fiyat politikalarını oluşturmakta özgürdür.
Bu nedenle de farklı sağlık kuruluşlarında farklı fiyatlarla karşılaşılabilir. Satem olarak her zaman özveriyle, azimle, sevgiyle ve inançla çalışıyoruz. Sürekli kendimizi geliştirerek en güncel prosedür ve yönetmelikler kapsamında hizmet veriyoruz.
Riskli işlerde çalışabilir raporu için gereken her türlü test ve tahlili başarıyla yapıyor ve bütün bu ayrıcalıkları en uygun fiyatlarla sunuyoruz.
Dilediğiniz zaman kurumumuzla iletişime geçebilir, ihtiyacınız olan riskli işlerde çalışabilir raporu için güncel net fiyat bilgisi alabilir, en hızlı, en güvenli ve en uygun fiyatlı biçimde raporunuzu alabilirsiniz.
Riskli işlerde çalışabilir raporu ile hem kendi sağlığınızı hem de çalışacağınız yerdeki diğer işçilerin sağlığını güvenceye alabilirsiniz.
Çünkü çalışanların kendilerine ve başkalarına tehdit oluşturmadan görevlerini yerine getirmeleri gerekmektedir. Riskli işlerde çalışabilir raporu ile derhal müdahale edilmediği taktirde çevrede mevcut olan ve ölüme neden olabilecek tehlikelerin ana hatları belirlenmektedir.
İşçi sağlığının korunması için bir standart takip edilmektedir.