İşitme Testi Nedir?
İşitme testi nedir sorusuna karşılık, işitme testi işitme düzeyinin ölçüldüğü, varsa işitme kaybı derecesinin belirlendiği ve nedenlerine dair tespitlerin yapıldığı testtir.
İşitme canlılar için, dolayısıyla da insan için çok önemli bir özelliktir.
Bulunduğumuz ortamda konuşma veya herhangi bir ses çıkması durumunda havada bulunan moleküller titreşerek ses dalgası meydana getirir.
Hafif seviyedeki titreşimler yumuşak bir ses yaratırken yüksek titreşimler daha yüksek bir ses oluşturur. Çıkan seslerin şiddeti desibel ölçüsüyle hesaplanır.
Bu noktada sesin perdesi ve frekansı önemli bir detay olup bu, 1 saniyedeki titreşimi ifade eder ve seslerin frekansı hertz olarak ölçülür.
İşitme testiyle kişiye ulaşan farklı yükseklik ve perdedeki sesleri duyma becerisi test edilir. İşitmesi normal olan bir kişinin sağlıklı işitme seviyelerindeki aralıklar tespit edilir.
Test sayesinde kişinin işitme seviyesinin ortalama hangi durumlarda olduğu öğrenilir. Odyolog tarafından elde edilen değerler grafiğe yansıtılır ve buna odyogram adı verilir.
Odyogram sayesinde doktor kişinin işitme seviyesini, işitme seviyesi düşükse ve sorun varsa bunun derecesini ve olası nedenlerini tespit edebilir.
İşitme testi doktorunuzun talebi doğrultusunda sorunun anlaşılabilmesi için yapılır. Sorunun tespiti için bir ya da birkaç test istenebilir.
Tedavi uygulanarak sonrasında yeniden ölçüm yapılarak tedaviye nasıl cevap verildiği takip edilebilir. Test esnasında yapılacak işlemler yapılacak olan testin türüne göre farklılaşır.
Yetişkinlerde yapılacak işitme testlerinde kulaklıklar kullanılır. Kulaklık aracılığıyla kişiye farklı tonlarda uyarı sesleri dinletilir ya da dinletilen sözcükleri tekrar etmesi istenir.
Verdiği cevaplara göre grafik oluşturulur ve bu grafikler doktorunuz tarafından değerlendirilir.
Son derece kolay ve hızlı yapılan işitme testleri için en önemli detay cihazlar ve test ortamıdır. Testin ses izolasyonlu bir ortamda yapılması önemlidir.
İşitme Testi Nerede Yapılır?
İşitme testi nerede yaptırılır? İşitme testi devlet hastanelerinde, özel hastanelerde ve özel sağlık merkezlerinde yaptırılabilir. Bunun için en temel gereksinim ses geçirmeyen özel odaların bulunmasıdır.
Bu odalara sahip ve gerekli işitme cihazlarının bulunduğu işitme merkezlerinde bu test yaptırılabilir. Her bir test yaklaşık 15-20 dakika sürer.
İşitme testi kulak, burun, boğaz (KBB) uzmanı ya da kulak, burun, boğaz hastalıkları ve tedavilerinde uzmanlaşmış bir doktorun yönlendirmesiyle gerçekleştirilir.
Test, odyometristler tarafından yapılır ve odyometristler işitme kaybının teşhisi, tedavisi ve yöntemleri konusunda uzmanlaşmış kişilerdir.
Eğer şu durumlardan birisinden şüpheleniyorsanız size en yakın sağlık kurumuna giderek işitme testi yaptırmak istediğinizi belirtebilirsiniz:
- Kulaklarınızda çınlama sesi bulunuyorsa,
- Etrafınızdaki insanlar konuşurken f, s, t gibi ünsüz harflerin bulunduğu sözcükleri zor duyuyorsanız,
- Konuşmaları ve diğer sesleri daha boğuk duyuyorsanız,
- Etrafınızdakilerden çok yüksek sesle konuştuğunuza dair uyarı alıyorsanız,
- Karşınızdakilerden konuşurken sık sık söylediklerini tekrar etmelerini istiyorsanız,
- Arka planda bir gürültü varken konuştuğunuz kişinin söylediklerini duymakta güçlük çekiyorsanız,
- Diğer insanlarla film izlerken ya da müzik dinlerken sesi fazla açtığınız yönünde uyarı alıyorsanız,
- Bir ortama girince radyo ya da televizyonun sesini arttırma ihtiyacı duyuyorsanız,
- Konuşulanları duyamamak ya da algılayamamaktan çekinip kalabalık ortamlara girmeyip sosyal etkinliklere girmekten çekiniyorsanız.
İşitme testi sadece yetişkinlere özgü değildir. Doğum üzerinden sekiz saatini dolduran her bebekte işitme testi yaptırılabilir.
Bebeklerde işitme testi bebek uyurken yaptırılır ve dış kulak yoluna küçük bir prob yerleştirilir. İç kulağa özel bir ses gönderilir. Birkaç dakikada işitme testi bitirilir.
Bebeklerde yapılan işitme testinin herhangi bir rahatsız edici ya da acı verici yanı yoktur. Ancak işitme testinden önce bebeğin beslenmesinin yapılması, uykusunu alması gibi onu rahat ettirecek detaylara dikkat edilmelidir.
Bu testle bebeklikten itibaren herhangi bir işitme kaybı, kulak enfeksiyonu, sıvı ya da kulak kiri birikmesi gibi sorunlar olup olmadığı, kulak zarında delik ya da yırtık olup olmadığı anlaşılabilir.
İşitme Testi Ücreti Ne Kadar?
İşitme testi ücreti ne kadar sorusu işitme testi yaptırmak isteyenlerin en çok merak ettiği konulardan birisidir. İşitme testi kamu kurumlarında sağlık sigortası kapsamında yapılabilmektedir.
Bu nedenle sağlık sigortası olanlar herhangi bir ücret ödemeden işitme testi yaptırabilmektedirler.
Özel sağlık kuruluşlarında ve işitme merkezlerindeyse bu test ücret karşılığı yapılmaktadır. İşitme testi ücreti kurumlara göre değişebildiği gibi yapılacak test türüne göre de farklılık gösterebilmektedir. Bu kapsamda başlıca işitme testi türleri şunlardır:
- Saf ses odyometrisi: Bu testte işitme testi yapılacak kişiye sesleri dinleyeceği kulaklık takılır. Kulaklık odyometri cihazına bağlıdır ve verilen özel sesler odyometrede üretilir. Her bir kulağa farklı ses ve perdelerde kısa kısa ses tonları verilir. Bunlar saf ses tonlarıdır. Kişinin tiz, yüksek, düşük gibi farklı tipteki sesleri duydukça bir butona basması istenir. Bunlar not alınır ve hava yolu ve kemik yolu işitme hassasiyeti ölçümü bu yolla yapılır.
- Konuşma odyometrisi: Bu işitme testiyle kişinin konuşmaları ne kadar sorusuz duyup duymadığı ölçülür. Test esnasında her bir kulağa kulaklıkla farklı sözcükler iletilir. Kişinin duyduğu sözcükleri tekrar etmesi istenir. Yaşla beraber gelişen kayıplarda f, s ve t gibi ünsüzlerin bulunduğu sözcükleri duymakta zorlanılır.
- Elektrokokleografi: Bu testte ses esnasında koklea ve işitme sinirlerinde meydana gelen elektriksel değişim tespit edilir.
- Otoakustik emisyon testi (OAE): İç kulakta koklea adlı bir yapı yer alır. Koklea özel hücrelerle titreşimleri sinyallere çevirip işitme sinirleriyle beyine iletir. OAE testinde dış kulağa bir prob takılıp içeri ses gönderilir ve kokleanın tepkisi mikrofonla kaydedilir.
- İşitsel beyin sapı yanıt testi (ABR): Bu testte koklea ve işitme sinirlerindeki aktivite ölçümü yapılır. Hastanın kafasına elektrotlar yerleştirilir ve beyindeki elektriksel değişim gözlemlenir.
İşitme Testi Hangi Hastaneler Yapar?
İşitme testi hangi hastaneler yapar? İşitme testini devlet hastaneleri, üniversite hastaneleri, özel hastaneler ve özel donanımlı sağlık kuruluşları yapabilir.
Bir hastanenin ya da sağlık merkezinin işitme testi yapabilmesi için en temel gereksinimler personel ve ekipmandır.
İşitme testi odyometristler tarafından yapılır ve bu kişiler alanında eğitim almış, deneyimli ve bilgi birikimi yüksek kişiler olmalıdır. Ayrıca odyometri cihazlarına ve özel ses yalıtımlı odalara ihtiyaç vardır.
Kişinin test sırasında dışardaki sesleri duymaması testin sağlıklı sonuçlanması için önemlidir.
Eğer işitme yetinizde herhangi bir azalma hissediyorsanız veya yakınlarınızdan işitmediğiniz yönünde uyarılar alıyorsanız kısa sürede işitme testi yapan bir sağlık kuruluşuna müracaat etmelisiniz.
Uzman doktor şikayetlerine göre işitme testine yönlendirecektir.
Bunun yanında herhangi bir rahatsızlığınız yoksa dahi belirli yaşın üzerinde, belirli aralıklarla işitme testi yaptırmakta fayda var.
Çünkü yaş ilerledikçe işitme sorunu yaşama riski artmaktadır ve 45-65 yaş aralığındaki kişilerin yüzde 14’ünde işitme kayıpları ortaya çıkmaktadır.
65 yaş üzerindeyse bu oran yüzde 30 seviyelerine çıkmaktadır. Bu yüzden 50 yaşına kadar yetişkinlerin her 10 yılda bir işitme testi yaptırması, 50 yaşından sonra da her 3 yılda bir işitme testi yaptırması tavsiye edilir.
Bazı yoğun sesli ve gürültülü ortamlarda çalışanların da daha sık test yaptırması önerilir. Kimi işler için de işverenler işe girişte işitme testi isteyebilir. Merkezimizde işitme testi başarıyla yapılmaktadır.