İçindekiler
ASO Testi Nedir?
Küçük bir miktar kanda bakılan ASO testi, yakın zamanda streptokok bakterisi ile herhangi bir enfeksiyon geçirip geçirmediğinizi öğrenmek için yapılan bir testtir.
ASO Testi hakkında bilgi almak için bizi arayın 0216 606 45 05 .
Randevu, soru veya fiyat öğrenmek için için lütfen buradan bize yazın.
ASO testi, streptokok bakterilerine karşı vücudunuzun oluşturduğu Antistreptolizin O isimli antikorlar tespit etmek için kullanılır.
Kişiden kişiye hapşırma, öksürme gibi durumlarla ağız salgısının yayılması halinde bulaş riski gösteren hemolitik streptokok bakterisi; enfekte olduğu kişide sıklıkla boğaz ağrısı, romatizma, ciltte döküntü gibi birçok rahatsızlığa sebebiyet vermektedir.
Enfekte olmuş bir vücutta streptolizin O adlı toksine karşı üretilen antikorların tespiti genellikle 1 -3 hafta aralığında mümkün olmaktadır.
Bunun sebebi; vücuda giren A grubu beta hemolitik streptokok bakterisinin ASO değerini ancak 1-3 hafta aralığında yükseltmesidir. Bu süre zarfında yükselen ASO değeri 3-5 haftalık süreçte zirveye ulaşmaktadır.
ASO Testi Ne Zaman İstenir?
ASO yüksekliği semptomları gözlemlenen ya da koyu renkli idrar, ödem, ateş ve yorgunluk gibi enfeksiyon kaynaklı romatizmal ateş ve glomerülonefrit şüphesi bulunan bireylerde test ihtiyacı doğmaktadır.
Zamanında teşhis edilemeyen ve tedavi sürecine girilmeyen strep enfeksiyonu varlığında romatizmal ateş ve glomerülonefrit gibi ciddi komplikasyonlar gelişebilmektedir.
Bu nedenle ASO testi ile erken tespit pek çok sağlık sorununun gelişmesini önleyebilir.
ASO Testi Nasıl Uygulanır?
ASO testi koldaki bir damardan (ven) alınan küçük bir kan numunesi kullanılarak yapılmaktadır. Açlık ve tokluk fark etmeksizin uygulanan testte bazı durumlarda hekiminizin belirtmesi ile açlık süreleri de tercih edilebilmektedir.
ASO Testi Referans Aralığı Nedir?
ASO antikoru, strep enfeksiyonuna maruz kalmamış kişilerde düşük düzeylerde görülebilmektedir.
Çocuk | < 150 IU/mL |
Yetişkin | < 200IU/mL |
ASO testi referans aralığı danışılan laboratuvara göre ufak farklılıklar gösterebilmektedir. Bu durumda danışmış olduğunuz laboratuvar tarafından bilgilendirilmeniz gerekmektedir.
ASO Yüksekliği Belirtileri Nelerdir?
Yapılan test sonucunda ASO değerinin referans aralıkların üzerinde seyretmesi halinde ASO yükseliği teşhisi konmaktadır.
Yükselmiş ASO miktarı, test uygulanan kişinin kısa zaman önce A grubu beta hemolitik streptokok enfeksiyonuna maruz kaldığını düşündürmektedir.
Ayrıca test sonucunun referans aralıklarda seyretmesi streptekok dışında gelişen herhangi bir enfeksiyon tehlikesini ve bazen de başlangıç aşamasındaki streptokok enfeksiyonunu dışlamaz.
Bu sebeple sonuçtan emin olmak adına test belirli bir süre boyunca tekrarlanabilmektedir.
ASO düzeyinin referans aralıkların üzerinde seyretmesi halinde görülen belirtilerden bazıları şu şekildedir:
- Cilt enfeksiyonu
- Glomerülonefrit
- Kalp romatizması (Romatizmal ateş)
Streptokok enfeksiyonunun yol açtığı glomerülonefrit belirtileri şu şekildedir:
- Azalmış idrar miktarı
- Kanlı idrar
- Ödem
- Hipertansiyon
- Halsizlik
Kalp romatizması, romatizmal ateş kaynaklı görülebilecek ASO yüksekliği belirtileri şu şekildedir:
- Ateş
- Eklemlerde ağrı ve iltihaplanma
- Korea: Beyinde iltihaplanma nedeniyle ortaya çıkan korea, istemsiz hareketlere sebebiyet verir. Kalıcı değildir ve genellikle 1-2 hafta içerisinde düzelir.
- CRP, sedimentasyon ve lökosit kan değerlerinde yükselme
- Yorgunluk
ASO Yüksekliği Nelere Sebep Olur?
Aslında ASO yüksekliği nelere sebep olur sorusu yanlış bir soru çünkü ASO hastalık sebebi değil belli hastalıklarda salınımı oluşan bir antikordur.
Ancak ASO yükseltecek olan hastalıklar zamanında teşhis edildiğinde çoğu zaman doktor kontrolünde kısa süre içerisinde tedavi edilebilecek bir tablodur.
Fakat kişilerde semptomlar gözlenemediği ve streptokok bakterisinin teşhis edilemediği durumlarda enfeksiyon ilerleme gösterebilir.
Streptokok bakterisinin vücutta uzun süreli varlığı halinde; kalp ve böbrek rahatsızlıkları gelişebilmektedir.
Bu sebeple herhangi bir enfeksiyon şüphesi dahilinde gerekli testler uygulanmalı ve mevcut bir enfeksiyon varlığı kontrol edilmelidir.
Aksi takdirde erken dönemde teşhis edilemeyen ASO yüksekliği; kalıcı kalp hasarı, böbrek yetmezliği ve beraberinde getirdiği komplikasyonlara sebebiyet verebilir.
Bu durum genellikle çocuklarda meydana gelmekte ve birtakım komplikasyonları da beraberinde getirmektedir. ASO yüksekliğinin yol açtığı durumlar şu şekildedir:
- Cilt enfeksiyonu
- Glomerülonefrit
- Kalp romatizması (Romatizmal ateş)
Romatizmal ateş olarak da bilinen kalp romatizması tedavisi A grubu streptokok bakterilerini yok ederek uygulanmaktadır. Bakterilerin kontrol altına alınması halinde hastalığın tekrar edilmesi önlenmektedir.
Golmerülonefrit ise; böreklerdeki nefronların iltihaplanması ile meydana gelen bir tablodur. Streptokok bakterisi nedeniyle de gelişebilen nefrit böbrek fonksiyonlarında ciddi bir azalamaya sebep olmaktadır. Erken tanı böbrek yetmezliğini önlemektedir.
Bu makale tıbbi tavsiye olarak yorumlanmamalıdır. Sağlıklı yaşam rutininizde herhangi bir değişiklik yapmadan önce lütfen doktorunuzla görüşün.