Servikal Nedir?
Servikal nedir? Servikal, ortak tıp dili olan Latinceden gelen bir kelimedir. Türkçe karşılığı olarak, boyun ve boyunla ilgili şeklinde çevirmek mümkündür.
Tek Hekim Sağlık Raporu hakkında bilgi almak için bizi arayın 0216 606 45 05 .
Randevu, soru veya fiyat öğrenmek için için lütfen buradan bize yazın.
Bedenimizde hareketleri esnek hale getiren eklem bölgeleri vardır. Bizlerin yaşamında çok büyük öneme sahip eklem noktalarında oluşacak en ufak sorunlar hayat kalitemizi etkilemektedir.
Boyun bölgesinde bulunan ve baş bölgesini sağa-sola, aşağı-yukarı hareket etmesini sağlayan 7 adet omurga servikal omurgayı oluşturmaktadır.
Boyun bölgesinin hareket kabiliyeti için son derece büyük öneme sahip servikal omurganın düzgün çalışması korunmalıdır. Servikal boyun bölgesi ile ilgilidir.
Servikal, boynun iç kısmında kalan omurga ile ilgilidir. Rahat ve esnek boyun hareketleri sağlam, korunaklı boyun omurga sisteminin sağlığıyla mümkündür.
Servikal omurga 7 ayrı omurgadan oluşmaktadır. Bu 7 adet omurga içerisinde 7 adet omurga diskleriyle ve bağ dokusuyla desteklenmektedir.
Servikal omurga sistemi içerisinde yer alan son derece hassas omuriliği ve spinal sinirleri koruyacak güçte ve sağlamlıkta olmalıdır.
Bu sayede beyinden omurilik ve sinirler vasıtasıyla vücudun farklı bölgelerine iletilen mesajlar sorunsuzca aktarılabilir.
Servikal omurga içinde yer olan 7 adet diskler içerisinde bulunan suyun yaşlanmaya bağlı olarak azalması ve dışarı taşması söz konusu olmaktadır.
Bu durum servikal dar kanal sorununa yol açmaktadır. Peki servikal dar kanal nedir ve nasıl oluşur? Omuriliği ve sinirlerin geçtiği omurgaların her biri bir kanal görevindedir.
Yaşlanma sürecinde meydana gelen disk içindeki suyun taşması bazı hastalarda omuriliğin geçtiği kanalların daralmasına yol açmaktadır.
Sinir ve omuriliğinin geçtiği yolun daralması “servikal stenoz” olarak da isimlendirilir.
Servikal Vertebra Nedir?
Boyun omurları, tıp dilindeki ismiyle servikal vertebra nedir? Servikal vertebra, omurganın boyun içinde kalan kısmıdır.
Vertebra insan vücudundaki omurgayı oluşturan 33-34 tane yuvarlak kemik diziliminin her birine verilen isimdir. İnsan iskeletinin önemli bir kısmını oluşturan vertebranın kısımları farklı isimler almaktadır.
Boyun kısmında bulunan 7 adet omur kısmı servikal vertebra olarak adlandırılır. Boyun hareketleri için müsait ve esnek yapılıdır.
Sağ-sol ve aşağı-yukarı baş hareketlerini sağlamaktadır. Vücudumuza beyinden gelen hareket emirleri servikal vertebra bölgesinden geçmektedir.
Hassas omuriliği ve sinirlerde meydana gelebilecek olası hasarlar geri dönülemez olduğu gibi tedaviye de imkân vermeyebilir. Sağlam ve güçlü bir yapıyla korunmaları bu bakımdan oldukça önemlidir.
Servikal vertebra hangi özelliklere sahiptir?
Hayatımız için büyük öneme sahip omuriliği ve sinirleri koruyan servikal vertebranın özelliklerini şu şekilde sıralayabiliriz;
- Esnekliğe sahip bir oluşumdur.
- Oldukça güçlü ve darbelere dayanıklıdır.
- Baş bölgesinin aşağı-yukarı, sağa-sola hareketine imkân tanır.
- Spiral sinirleri ve hassas omuriliği koruma görevini üstlenir.
Vertebra organlar ve vücut için destekleyici bir yapıya sahiptir.
Baş bölgesinin altından başlayıp kuyruk sokumuna kadar uzanan vertebra sistemi oldukça hayati öneme sahip omuriliği ve sinirleri korumakla görevlidir. Bununla beraber destekleyici görevi vardır.
Servikal vertebra vücut için hayati öneme sahiptir. Her zaman korunması ve içinde barındırdığı hassas yapıya zarar verilmemesi oldukça önemlidir.
Şiddetli trafik kazaları, yüksek bir yerden düşme veya omur kısmına alınan darbe durumunda servikal vertebra hasar alabilmektedir.
Böyle durumlarda ilk müdahale son derece önem arz etmektedir. İlk yardımın uzman kişilerce yapılması servikal vertebra içindeki hassas yapının korunması için önemlidir.
Eğer kaza anında omuriliğe ve sinirlere bir zarar gelmemişse, müdahale sırasındaki bilinçsiz tutumlar hassas yapıya zarar verebilir.
Dış müdahaleler haricinde insanlarda tabii bir süreç olan yaşlanmanın getirdiği bazı durumlarda servikal vertebra üzerinde zararlara yol açabilmektedir.
Bu gibi durumlarda önceden teşhis ve müdahale tedavi sürecinin başarılı olması açısından oldukça önemlidir.
Servikal Testi Nerede Yapılır?
Çeşitli yöntemler ile servikal testi nerede yapılır sorunuza cevap verebilmekteyiz. Servikal testleri, farklı yöntemler ile çeşitli sorunlara teşhis imkânı sunmaktadır.
Hastanelerin ilgili bölümlerinde, özel fizik tedavi rehabilitasyon hizmeti veren yerlerde ve mobil sağlık hizmeti sunan kuruluşlarda bu testi yaptırabilirsiniz.
Servikal omurga testlerini şu şekilde sıralayabiliriz;
- Alar Ligament Test
- Servikal Distraksiyon Testi
- Servikal Rotasyon Lateral Fleksiyon Testi
- Bakody’s Sign Testi
Bu testlerin yapılış amaçlarından kısaca bahsedelim.
Alar Ligament Test: Bu testteki amaç servikal omurgadaki alar bağı bütünlüğünü incelemektir. Böylelikle üst servikal durağanlığı (stabiliteyi) inceleyip değerlendirebiliriz.
Kafatasının sağ-sol hareketleri alar bölümde sıkışıklığa neden olabilir. Bu alar bağ bütünlüğünün ve esnekliğinin korunması oldukça önemlidir.
Servikal Distraksiyon Testi: Oldukça önemli bir testtir.
Bu testle birlikte servikal radikülopatinin hasta üstündeki etkisi incelenir.
Radikülopati tıp dilinde bel ve boyun fıtığı gibi hastalık türlerine neden olan rahatsızlıklar anlamına gelmektedir.
Sık karşılaşılan bu durumun değerlendirilmesi için bu test servikal omurga üzerinde de uygulanabilir.
Servikal Rotasyon Lateral Fleksiyon Testi: Brakial pleksus oldukça ciddi hasarların oluşturduğu bir durumdur. Sinir hasarlarının en ciddi şeklidir fakat tedavisi imkânsız değildir.
Bu test ile birinci kaburganın hipomobilitesinin yani hareket kabiliyetinin brakial pleksus üzerindeki etkisi incelenir.
Bakody’s Sign Testi: Servikal omurga bölgesi 7 adet omurga kemiğinden oluşur ve bunlar C1, C2, C3, C4, C5, C6 ve C7 olarak isimlendirilir.
Bu test ile C4-C6 düzlemindeki servikal radikülopat incelenir ve değerlendirilir.
Servikal Testi Nasıl Yapılır?
Servikal testi nasıl yapılır birlikte inceleyelim. Tüm bu test süreçlerinde hastaya bir ilaç enjekte edilmez. Hastanın bilinci yerindedir. Servikal omurga üzerinden hiçbir parça alınmaz.
Test süreci tamamen fiziksel olarak ilerlemektedir. Hasta uygun bir odada sedye üzerine alınır ve testlere göre farklı konumlarda servikal incelemesi yapılır.
Testlere göre testin yapılışındaki farklılıkları test başlıkları altında bakalım.
- Alar Ligament Test: Bu test için öncelikle hasta sedye üzerine sırt üstü yatırılır. Hastanın kafatasını tek el ile hafif yukarı kaldırıp diğer elin işaret parmağıyla C2 bölgesine hafif baskı uygulayarak baş sağa sola çevrilir. Bu ellerin konumu değiştirilerek tekrar edilir. Bu sayede C2 spinoz sürecinin hareketliliği değerlendirilir.
- Servikal Distraksiyon Testi: Hasta bu test sırasında sedye üzerinde sırt üstü yatar durumda olmalıdır. Öncelikle bir elimizi hastanın başının altına diğer elimiz ise anlının üzerine gelecek şekilde kafatası tutulur. Daha sonra kafatasını yukarı doğru çekerek hafif esneme hareketi yapılır.
- Servikal Rotasyon Lateral Fleksiyon Testi: Hasta bu test yapılırken sedye üzerinde oturur durumda tutulur. Kafatasını brakial pleksus ağrısının olduğu tarafın tersine doğru öne arkaya veya sağa sola esnetilir. Bu esnetilme son hisse kadar yapılır. Eğer bu kafatası esnetilmesi yapılamaz ise test sonucu pozitif kabul edilir.
- Bakody’s Sign Testi: Bu test sırasında hasta oturur pozisyonda olmalıdır. C4-C6 bölümünde radikülopat yani boyun fıtığı riskinin değerlendirilmesi bu test ile yapılır. Hastadan bir elini başının üzerine koyması istenir. Baskı uygulayabilir veya sadece elini başının tepe noktasında tutabilir. Hasta bu durumdayken semptomlarının azaldığından bahsederse test sonucu pozitif olur. Sadece bu teste bakılarak teşhis konulmamalıdır ama diğer tetkik sonuçlarına ek olarak bu test sonucu da değerlendirmeye alınmalıdır.
Servikal omurga üzerinde yapılacak tüm bu testler çeşitli hastalık teşhislerinde yardımcı olarak kullanılır. Doğru ve güvenilir sonuçlar için alanında uzman kişilerce yapılmalıdır.