HİV testi hizmetimiz hakkında daha fazla bilgi almak için sayfayı ziyaret edin.
Sağlık Bakanlığı Onaylı Laboratuvar ortamında HİV Testi yaptırmak bizi arayın.
Randevu, soru veya fiyat öğrenmek için için lütfen buradan bize yazın.
Testinizi Nasıl Yapıyoruz?
İstanbul’un tüm lokasyonlarına test için özel donatılmış mobil araçlarımızla gelen ekibimiz, hastaneye gitmenize gerek kalmadan numune alır ve anlaşmalı olduğumuz Sağlık Bakanlığı Onaylı laboratuvarımızda testi yaparak kısa sürede sonucu çıkartır. Mobil araç için lütfen önceden fiyat alınız.
√ Test sonucunu online veya bizimle iletişime geçerek öğrenebilirsiniz.
√ Numune hijyenik ortamda alınır ve laboratuvar ortamında yapılır.
√ Kısa surede güvenilir sonuç.
√ İstanbul’un tüm lokasyonlarına 1 saatte mobil araç ve ekip ulaşımı.
√ Temassız uygulama.
Hiv çok uzun zamandır gündemdedir ve hiv testi de kişilerde hiv virüsü olup olmadığını tespit etmek için yapılan bir testtir.
Korunmasız cinsel ilişkide bulunanlar başta olmak üzere herkesin hiv testi olması önerilmektedir. Çünkü test sonucu aynı zamanda tedavi sürecini de belirlemektedir.
Erken evrede hastalık teşhis edilebilirse hem tedavi daha rahat gerçekleştirilebilmekte hem de diğer insanlara bulaşması önlenebilmektedir.
Hızlı Bilgi & Fiyat Almak İçin Arayın: (0216) 606 45 05
Hiv, cinsel yolla bulaşır ve etkilerini doğrudan bağışıklık sistemi üzerinde gösterir. Vücudun direncini kırarak güçsüz hale getirir.
Bununla birlikte söz konusu virüs, ishal, menenjit gibi çeşitli hastalıklara neden olabilir. AIDS hastalığının oluşmasında da en temel etkendir.
AIDS de aynı şekilde vücudu savunmasız hale getirerek hayati tehlike oluşturur. Bütün bunlara erken müdahale edebilmek adına hiv testi yaptırmak ve tanının konmasını sağlamak son derece önemlidir.
Hiv Testi Nasıl Yapılır?
Hiv testi kan örneğinden yapılır. Kişiden kan alımında en önemli husus doğru zamanı ayarlamaktır. Doğru zaman ayarlanabilirse antikorların vücuttaki ilerleyişi daha sağlıklı görülebilir. Testin mutlaka virüsün bulaşmasından sonraki zamanda yapılması gerekir.
Test öncesinde kişilerin uzman desteği ve cinsel danışmanlık desteği almaları da tavsiye edilir. Danışmanın testin pozitif çıkması halinde hastalığın tedavi edilebilir olduğunu anlatması, bu konuda psikolojik destek vererek kişinin rahatlamasını sağlaması gerekir.
Dolayısıyla hiv testinin hem öncesinde hem de sonrasında danışmanlık desteği gereklidir. Olası tüm senaryolar ve güncel tıbbi bilgiler eşliğinde danışmanlığa ihtiyaç vardır.
Test öncesindeki danışmanlıkta eğer test sonucu pozitif çıkarsa ardından gelişebilecek senaryolar anlatılmalıdır. Negatif çıkarsa da kişinin sonrasında nelere dikkat etmesi gerektiği bilgisi verilmelidir. Sonuçlar ise yalnızca testi yaptıran kişiye, yüz yüze iken bildirilmelidir.
Aksi taktirde üçüncü şahısların ulaşabileceği biçimlerde yapılacak bildirimler bazı sorunların oluşmasına neden olabilmektedir.
Hiv Testi Nerede Yaptırılır?
Hiv testi oldukça hassas bir testtir. Aynı zamanda zordur. Bu nedenle her yerde hiv testi yaptırılmaz. Testin laboratuvar ortamında yapılması gerekir. Her laboratuvarda da hiv testi yaptırılamaz. Laboratuvarın mutlaka TÜRKAK tarafından akreditesi yapılmış olmalıdır.
Laboratuvarlar böyle bir belgeleri varsa bunu web sitelerinde paylaşırlar. Bu yüzden internette hiv testi yaptırmak için bir laboratuvar araştırmasına başladığınızda akredite belgesinin paylaşılıp paylaşılmadığına dikkat edebilirsiniz.
Her laboratuvarın şartları farklı olabileceği için her testi her laboratuvar yapamaz. Özellikle de hiv testi gibi zor bir testi yapabilen laboratuvarların sayısı daha azdır.
Hiv testi yapılacak laboratuvarın öncelikle teknik donanımının buna yeterli olması gerekir. Cihazları, ekipmanları, test kitleri gibi teknik yeterlilikler yanında laboratuvarda çalışan ekibin de alanında uzman olması gerekir.
Test sonucu en doğru şekilde ve en hızlı biçimde çıkmalıdır. Bunlar sağlık açısından olduğu gibi hastalığın bulaşmasını engelleme noktasında da yardımcı olacaktır.
Hiv Testi Evde Yapılabilir mi?
Hiv testi sonucunda kişilerin enfekte olup olmadıkları ortaya çıkarılır. Testlerin kesinlikle uzman kontrolünde ve laboratuvar koşullarında güvenilir sonuçlar vereceği unutulmamalıdır. Bununla birlikte hiv testi evde de yapılabilmektedir.
Evde hiv testi yapmak istediğiniz taktirde eczaneden alacağınız test kitini kullanabilir ve enfekte olup olmadığınızı öğrenebilirsiniz. Test kitleri artık internet ortamında da satılabilmektedir.
Gerek eczaneden gerekse internetten alacağınız test kitinin mutlaka CE belgeli olması gerekmektedir.
Kimi zaman ticari amaçlı satılan ve hızlı sonuç vermeleriyle övünen card testlerde başka antikorlardan etkilenme olabilmekte, buna bağlı olarak da sonuç yanlışlıkla pozitif ya da negatif çıkabilmekte, özellikle düşük dozdaki virüsler fark edilememektedir. Bu yüzden de önerilmemektedir.
Evlerde parmak ucundan kan örneği alınarak yapılan testler uygulanabilse de en doğru ve en güvenilir sonuçlar için mutlaka laboratuvarlar tercih edilmelidir.
Uzman bir hekimle görüştüğünüz taktirde de gerekli yönlendirmeleri yapacak ve doğru sonuca ulaşmanıza yardımcı olacaktır.
Hiv Testi Kaç Günde Sonuçlanır?
Kanda bulunan hiv virüsünün tespiti için hiv testi yapılır. Kandaki virüs altıncı haftadan sonra kendini gösterir. Öncelikle uzman hekimin almış olduğu kan örneği laboratuvara ulaştırılır.
Kan örneği incelenerek antikorlar analiz edilir. Bir hafta sonra test sonuç raporu hekime iletilir.
Bazı hiv testleri çok daha hızlı sonuçlanır. 30 dakika gibi kısa bir sürede test sonucu öğrenilebilir ve eğer pozitif çıkar ise yeniden doğrulama testi talep edilir.
Doğrulama testi bir hafta sonunda rapor olarak uzman hekime iletilir. Hekim hastaya testinin pozitif çıktığını ve hiv virüsü kaptığını uygun şekilde açıklayarak tedavi sürecini başlatır.
Dolayısıyla testin sonucunun tamamen güvenilir şekilde çıkması bir haftada gerçekleşir. Tedavi gerektiren bir durum ortaya çıkarsa da uzman hekimin değerlendirmeleri sonucunda tedavi uygulanır.
Evlilik Öncesi Hiv Zorunlu Mudur?
Evlilik öncesi çift adaylarının bazı testler yaptırmaları sağlık açısından son derece önemli olduğu gibi devlet tarafından da talep edilmektedir.
Testlerin bazıları zorunlu olarak yapılması gerekirken bazıları kişilerin inisiyatifine bağlıdır. Hiv testi için yasal bir zorunluluk yoktur; fakat çift adaylarının sağlığı için yaptırılmasında fayda vardır.
Hiv testinin evlilik öncesi zorunlu testler arasına girmesi adına çalışmalar devam etmekte, ancak henüz kesin bir zorunluluk bulunmamaktadır. Uzmanlar tarafındansa kişilerin isteğine bağlı olsa da evlilik öncesinde mutlaka hiv testi yaptırılmalıdır.
Hiv Testi İçin Ne Kadar Beklenmelidir?
Hiv testleri antikorlar üzerinde yapılır. Bu yüzden bulaşma olduğu anda test sonuçları pozitif çıkmaz. antikorlar 3 ila 8 hafta arasında pozitif seviyeye gelir.
Bu nedenle 3 ila 8 hafta beklendikten sonra test yaptırılmalıdır. En doğru sonuçların alınması içinse 3 ay beklemek ve ardından test yaptırmak gerekmektedir.
Hiv testi bulaşmadan sonraki 4 ila 6 hafta içinde de yapılabilir. Fakat bu sürede yapılan testlerin sonuçları he ne yönde olursa olsun yanıltıcı olabilir.
Bu nedenle yeniden tekrarlanarak doğrulanması önerilir. Tekrarlama için temastan veya ilk testten 3 ay sonra yapılırsa en kesin sonuç alınabilir. Sonuca göre de uzman hekim tarafından tedaviye yönelik değerlendirme yapılır.
Dolayısıyla 90. Günden sonra yaptırdığınız bir testin sonucu negatif çıktı ise bu, kesin sonuç olarak değerlendirilebilir.
Yine de kendinizi psikolojik olarak rahat hissetmiyorsanız test yaptırdığınız yere test sonucunun kesin olup olmadığını sorabilir, başka herhangi bir ek test yaptırmaya gerek olup olmadığını danışabilirsiniz.
2023 Hiv Testi Fiyatları Nedir?
Hiv testi fiyatları sağlık sektörünün tamamını etkileyen etmenlere göre zaman zaman değişiklik göstermektedir. Evde yapılabilecek testler daha uygun fiyatlı olabilse de güvenilirlikleri daha düşüktür. Laboratuvar ortamında yapılacak hiv testi fiyatları ise 800 TL civarında olmaktadır.
Fakat hiv testi yaptırmayı düşündüğünüzde önceliğiniz kesinlikle daha düşük fiyat olmamalıdır. Çünkü bu test son derece hassastır ve her yerde yaptırılması uygun değildir.
Bu nedenle test yaptıracağınız yerin mutlaka yeterlilik belgesine sahip olması, güvenilirliğini kanıtlamış olması, teknik ve personel yeterliliğinin bulunması gerekir.
Bizler yaklaşık 10 yıldır bu alanda profesyonel hizmet veriyor, her zaman kendimizi geliştiriyor, en modern uygulamalar ve donanımlar eşliğinde hiv testilerinizi yapıyoruz.
Hızlı ve güvenilir şekilde test sonuçlarımızı raporlaştırıyor, sürecin tamamıyla takipçisi oluyoruz. En iyi hizmeti daima en uygun fiyatlarla sağlamaya devam ediyoruz.
HIV Nedir?
HIV ya da diğer adıyla insan bağışıklık yetmezliği virüsü; bağışıklık sisteminin savunmasızlığına yol açabilen ve zamanla en ileri tablo olan AIDS hastalığına neden olan bir virüstür.
Bağışıklık sisteminin savunmasızlığına yol açan HIV, bu durumu; CD4+ T lenfositi, diğer adıyla CD4 hücresini yok ederek gerçekleştirmektedir.
HIV virüsü; bu hastalığa sahip olan bireylerin vücutlarından, hastalığı taşımayan kişilerin vücutlarına girerek bulaşmaktadır. Bu durum en sık ise cinsel yol (sperm ve vagina salgısında bulunur), kan yolu ve emzirme yolu ise gerçekleşmektedir.
Bu nedenle HIV virüsünün erken dönemde teşhisi diğer kişilerin de bu hastalıktan etkilenme oranını önemli ölçüde azaltmaktadır. Diğer yandan erken teşhis ile sağlanan erken tedavi planı ile, bağışıklık sisteminin toparlanmasına yardımcı olunabilmektedir. Bu duruma bağlı olarak; HIV virüsünden şüphe eden kişilerin sağlık kontrolünden geçmesi büyük bir önem arz etmektedir.
AIDS Nedir?
AIDS ya da diğer adıyla Kazanılmış Bağışıklık Yetersizliği Sendromu (Acquired Immune Deficiency Syndrome); HIV Pozitif hastaların, HIV virüsünün neden olduğu ve bağışıklık sisteminin enfeksiyonlara karşı savunmasız hale geldiği ileri seviye evresidir.
Bilinenin aksine her HIV virüsüne sahip olan kimse AIDS rahatsızlığını taşımamaktadır. HIV teşhisi konulamamış ve tedavi sürecine girilmemiş kişilerde HIV virüsü ilerlemekte ve AIDS tablosu gelişmektedir. Virüs tarafından gitgide savunma sistemi zayıflamış olan vücut, ağır enfeksiyonlar ve kanserlere karşı açık bir hale gelmektedir.
HIV Kuluçka Süresi Ne Kadar?
HIV (Human Immunodeficiency Virus / İnsan Bağışıklık Yetmezliği Virüsü), vücuda girer girmez saptanabilen bir virüs değildir. Gerekli testlerle virüsün saptanabilmesi adına bir kuluçka süresi bulunmaktadır. Kuluçka süresi ise kişiden kişiye değişiklik gösteren bir süreçtir. HIV’deki kuluçka süresi virüsün vücuda girdiği andan itibaren tahmini 2 – 12 haftalık bir süreci kapsamaktadır. Bu nedenle HIV tespiti amacıyla yapılan testlerde kuluçka süreleri dikkate alınarak ilerlenmektedir.
HIV Testleri Nelerdir?
HIV Testi Nasıl Yapılır?
Detaylı olarak incelendiğinde bu testin temelinde laboratuvarlarda antijen veya antikorların tespiti incelenerek tanı konmaktadır. Antijen mikroorganizmaların içindeki özel bir proteindir. Antikor ise bu protein yapısına karşı üretilen moleküllerdir.
Kan ya da vücuttan bir sıvı alınarak test yapılmaktadır. En çok tercih edilen ise kan olmaktadır. Kan örneği laboratuvara geldiğinde ise özel tanı kitleri kullanılmaktadır. Bu kitler sayesinde de analizler daha kolay bir şekilde yapılmaktadır.
HIV virüsünü kan örneği ile yapılan testlerde yine aynı gün içerisinde sonuç alınabildiği göz önünde bulundurulmalıdır.
Farklı farklı testlerin yapılması çoğu kişinin aklına soruları da beraberinde getirmektedir. Bu sorulardan ilki ise hangi test sonucu doğrudur olmaktadır. Hiçbir zaman tek bir test yaptırmak AIDS olunduğunun kesin bir kanıtı değildir. Bunun için birden fazla test yapılmalıdır. Her bir test sonucu da birbirini desteklemektedir.
Her HIV virüsü olan kişide AIDS’e neden olmamaktadır. Bu olasılıkta sonuçlar belli olana kadar düşünülmesi gereken olasılıklardan bir tanesidir.
Her testte olduğu gibi bu testlerde de hata payı bulunmaktadır. Testin biri pozitif iken diğeri ise negatif olabilmektedir. Bu durumlarda şüphe ile yaklaşılmalıdır. Test sonuçları birbirlerini destekliyor ise de sonuçların doktorlara hemen gösterilmesi oldukça kritiktir. Nasıl bir yol izleneceği, tedavisi olmadığı için etkisinin azaltılması için yapılması gerekenler öğrenilmelidir.
Şimdi detaylı olarak HIV için yapılan testleri inceleyelim:
ELISA TESTİ
ELISA testi olarak da bilinen HIV testi, kan örneği alınması esasına dayanmaktadır. HIV ile enfekte olan ya da ya da şüphesi bulunan kişilerin belirli bir sürenin ardından bu testi yaptırması büyük bir önem arz etmektedir.
HIV ile enfekte olan kişilerin vücudu HIV’e karşı bir antikor üretmeye başlamaktadır. Bunun sonucunda tahmini 6 – 12 haftalık bir sürecin ardından üretilen antikorlar testte ancak tespit edilebilmektedir. 6-12 haftalık süreç kişiden kişiye değişebilmekle birlikte bu dönem ‘’Pencere Dönemi’’ olarak da bilinir.
Bu sebeple HIV şüphesi bulunan kişilerin bu sürecin ardından ELISA testini yaptırması gerekmektedir. ELISA testi dışında bekleme süresini azaltan PCR ve p24 testleri de bulunmaktadır.
Elisa Testi için en çok tercih edilen numune kan olmaktadır. Kan örneği laboratuvara geldiğinde ise özel tanı kitleri kullanılmaktadır. Bu kitler sayesinde de analizler daha kolay bir şekilde yapılmaktadır. Sonrasında bu kitler yardımı ile hazırlanan numunelerde özel bir cihaz kullanılarak ölçülmektedir. ELISA reader adı verilen bu cihaz ile de elde edilen sonuçlar değerlendirilerek pozitif ya da negatif olduğu belirlenmiş olmaktadır.
Testin pozitif olması aslında vücutta HIV virüsüne karşı üretilen antikorların varlığının tespit edilmesidir. Negatif çıkması halinde ise iki anlama gelmektedir. Bu anlamlar ise;
- Vücutta yeterli seviyede antikor üretilmemesidir.
- Virüsün bulaşmadığı anlamına da gelebilmektedir.
ELISA testi sonucunda pozitif çıktıktan sonra ise bir doğrulama testi yapılmaktadır. Bu test ise de Western-Blot’tır. Bunun için ise ilk önce HIV-RNA-PCR testi ile de virüsün içerisinde bulunan genetik maddesi saptanmaktadır. Bu test sonucu da pozitif ise virüsün bulaştığı kesin olarak belirlenmiş olmaktadır.
p24 ANTİJEN TESTİ
HIV’e özgü bir protein olan p24 antijeni, tahmini bulaş anından itibaren 2 hafta sonra testlerde tespit edilebilmektedir.
Bu süreç içerisinde kanda p24 antijeninin tespiti oldukça güçlü bir kanıttır. P24 antijeninin testlerde tahmini saptanma süresi ise 2 ile 6 hafta arasında değişiklik göstermektedir ve p24 antijen testi genellikle şüpheli cinsel ilişki sonrasında tercih edilmektedir.
2-6 haftalık süreçte vücutta HIV’e karşı bir antikor oluşmadığından p24 antijen testi erken tanı için önem arz etmektedir.
Dördüncü Jenerasyon Anti HIV testi
Bulaş sonrası kanda meydana gelen HIV antikorlarını ve p24 antijenini aynı anda tespit etmede kullanılmaktadır. Bu test ile antikorlar HIV testindeki süreçten daha erken tespit edilebilmektedir. Aynı zamanda antikor ve antijen ölçümünü yapan en gelişmiş testtir.
Dördüncü jenerasyon anti HIV testi ile bulaş riskinden yaklaşık 1-3 hafta içerisinde sonuç alınabilmektedir. Bu süre zarfında kişilerde virüs tespiti var ise bu durumun Western Blot testi ile doğrulanması önerilmektedir.
HIV PCR Testi
PCR testi; virüsün genetik materyalinin çoğaltılarak çok düşük oranlarda bile olsa ölçülebilir kılınmasını sağlamaktadır. Günümüzde korona virüs başta olmak üzere pek çok alanda tercih edilmektedir.
HIV PCR testi olabilecek en erken süreçte kanda HIV virüsünün saptanması amacıyla kullanılmaktadır. Herhangi bir bulaş riskinden 9-11 gün sonra HIV PCR testi ile virüs varlığı saptanabilmektedir. Genellikle bulaş riskiyle doğan bebeklere uygulanan PCR testi ile olası risk teşhis edilebilmektedir. Bebeklerin doğumdan sonra ilk 18 ay boyunca annenin antikorlarını taşıması sebebiyle bu süreçte diğer antikor testleri uygulanamamaktadır.
HIV Doğrulama Testi / HIV Western Blot Testi
Pozitif tarama testlerinden sonra kullanılan HIV Western Blot Testi , HIV’e özgü proteinlerin olup olmadığını gösteren moleküler bir testtir.
p24 antijeni dışındaki HIV’e özgü diğer proteinlerin (örneğin; p18, p30, p40, p41,p53, p55 vs.) tarandığı testte, HIV’e özgü proteinlerin saptanması halinde HIV pozitifliği doğrulanmaktadır.
HIV Doğrulama Testi doğrulanması istenen testten 2-4 hafta sonra uygulanmaktadır ve HIV pozitif sonucu alınan her test Western Blot Testi ile doğrulanmalıdır.
HIV Bulaş Yolları Nelerdir?
- Cinsel ilişki (Sperm ve vagina salgısında HIV virüsü bulunduğundan dolayı oral, vajinal ve anal temasla tek seferde dahi bulaşabilir)
- Kan yoluyla bulaşma (Açık bir yaraya enfekte bir kanın temas etmesi ya da enfekte bir şırınga ile virüssüz bir kişide damara girilmesi)
- Emzirme (HIV virüsüne sahip olan kişilerin anne sütü bulaş sağlamaktadır)
- Enfekte doku ya da organ nakillerinde HIV virüsü bulaşmaktadır.
HIV Hangi Durumlarda Bulaşmaz?
- Ter, idrar, tükürük ve dışkı gibi vücut atıkları
- Aynı havluyu kullanma
- Aynı deniz, havuz, hamam gibi ortak alanları kullanma
- Aynı tabak ve bardağı kullanma, çatal ve kaşıkların ortak kullanımı
- Herhangi açık bir yara bulunmayan deri ile teması
- Öksürük ve hapşırma
- Aynı odada bulunma ve aynı havayı soluma
- Böcek ve sivrisinek ısırması
- Aynı tuvalet, lavabo ve duşu kullanma
- Tokalaşma, temas, sarılma, öpüşme, sosyal öpüşme
HIV Belirtileri Nelerdir?
HIV belirtileri kendini genel olarak bulaş anından sonraki 2 – 4 haftalık süreç içerisinde göstermektedir. HIV’ın en sık belirtileri ise şu şekildedir:
- Ateş
- Baş ağrısı
- Boğaz iltihaplanması ve ağrı
- Bulantı – kusma
- Kas ve eklem ağrıları
- Bir aydan fazla süre gözlenen diyare (ishal)
- Genelde gövdede ve yüzde çıkan kırmızı döküntüler
- Ağızda oluşan yaralar
- Lenf bezlerinde şişme
AIDS Belirtileri Nelerdir?
HIV enfeksiyonunun ileri evresi olan AIDS tablosunda bağışıklık sistemi daha da zayıflamaktadır. AIDS meydana geldikten sonraki belirtiler günlük hayatta zor anlaşılabilecek belirtilerdir. Daha çok halsizlik, yorgunluk ve dönemsel olarak görülen ishal gibi durumların akla AIDS hastalığını getirmesi oldukça güçtür. Bu sebeple teşhis konulmadığı ve tedavi sürecine girilmediği takdirde hastalık ilerlemesini sürdürmektedir. Bunların dışında AIDS tablosunda karşılaşılan belirtileri şu şekildedir:
- Hızlı kilo kaybı
- Uzun süreli diyare (ishal)
- Ateş (Sık sık tekrarlar)
- Ağız içinde yaralar
- Kısa süreli hafıza kaybı (Unutkanlık)
- Şişmiş lenf düğümleri
- Vücudun farklı bölgelerinde meydana gelen lekeler
HIV ve Gebelik
Araştırmalara göre yılda 6000 – 7000 HIV+ (pozitif) kadın doğum yapmakta ve salgının başlangıcından bugüne kadar toplamda 15000 çocuk enfekte olmuştur. Enfekte olan çocukların %90’ı ise anne karnında ya da doğum sırasında bu virüsle karşı karşıya kalmıştır. ART (HIV ilaçları) tedavisi ile HIV taşımayan bireyler kadar sağlıklı bir yaşam sürülmesi mümkündür. ART tedavisi; virüsü kontrol altında tutarak HIV’in bağışıklık sistemine olan sağlıksız etkisini engellemektedir. (Çelikbaş A., 2019)
ART tedavisi görmeyen gebelerde bebeğe bulaş riski şu şekilde değerlendirilmektedir: (Çelikbaş A., 2019)
Doğum öncesi dönem | %10 – 15 |
Doğum sırası | %35 – 40 |
Emzirme dönemi | %35 – 40 |
Bilinenin aksine, gerekli önlemler alındığında HIV+ olan kimselerin çocuk yapmaya bir engeli bulunmamaktadır. Erkeğin HIV+ olması durumunda sperm alınarak dış ortamda virüsten temizlenmekte ve kadın rahmine yerleşimi sağlanmaktadır. Gebe olacak kadının HIV+ olması durumunda ise gerekli tedavi ve önlemler (bebeğin mama ile beslenmesi, sezaryen doğum) ile risk %1 oranına kadar indirgenebilmektedir.
Sıkça Sorulan Sorular
Enfekte bir kişiyi ısırmış sivrisinek ısırığı ile HIV virüsü bulaşır mı?
Sivrisinek HIV virüsü bulunan bir kişinin kanını emse dahi; HIV virüsü sivrisinekte hayatta kalamamaktadır. Bunun için sivrisinek ısırığı ile bulaş olması mümkün değildir.
Öpüşme ile HIV bulaşır mı?
Tükürük gibi vücut sıvılarından bulaş riski mümkün olmadığından dolayı öpüşme yoluyla HIV bulaşmamaktadır. Ancak iki kişinin de ağız içinde açık kanayan yarası varsa kan alışverişi sebebiyle bulaşabilmektedir.
HIV enfeksiyonu olan kişilerde AIDS ne zaman gelişir?
AIDS gelişme riski; erken teşhis ve tedavi ya da bağışıklık sistemi gücüne göre değişiklik gösteren bir durumdur. Günümüzde erken tanı ve tedavi süreciyle AIDS gelişme riski büyük ölçüde azaltılabilmektedir. Bu tedavilerin etkisiyle HIV Pozitif kişilerin doktorunun önereceği belli tedbirlerle birlikte sağlıklı kişiler gibi yaşamını sürdürmesi mümkündür. Önlemler alınmadığı takdirde AIDS tablosu gelişebilir. Tedbirlerin alınması halinde genel olarak 10 yıl gibi bir sürede AIDS gelişmektedir.
HIV gebelik sürecinde anneden bebeğe bulaşır mı?
HIV, anneden bebeğe gebelik sürecinde, emzirme ve doğumda bulaşabilen bir virüstür. Bu nedenle HIV pozitif çıkan kişilerde belirli bir tedavi planı uygulanması gerekmektedir. Bu tedavi planlarıyla anneden bebeğe virüs geçmesi önlenebilmektedir.
Bu makale tıbbi tavsiye olarak yorumlanmamalıdır. Sağlıklı yaşam rutininizde herhangi bir değişiklik yapmadan önce lütfen doktorunuzla görüşün.